top of page

Spožākā zvaigzne universā - TALA

Labu laiciņu atpakaļ, internetā parādījās Elfa bildes. Gaisā parādījās intriga par iespējamo un sen gaidīto albumu no Elfa. Bet...! Mūs visus pārsteidza ar ko citu un tik pat interesantu, piesaistošu un kvalitatīvu. TALA! Jauns vārds, savādāks skanējums, cita pieeja.


Arī mums bija iespēja tikties ar TALA, viņa rīkotajā albuma akcijas ietvaros un saorganizēt interviju, lai gūtu nelielu ieskatu albuma tapšanas aizkulisēs, skatuves vārda un skanējuma maiņas iemeslos.


Daudzi Tevi atpazīst kā Elfu, tādēļ rodas jautājums, kāds ir bijis iemesls nomainīt savu skatuves vārdu? Un kādēļ tieši šāds skatuves vārds?


Vārdu izdomāju nomainīt, jo vairs nejūtos kā Elfs. Bija mainījušies principi un redzējums par mūziku un dzīvi kā tādu. Kā arī - mūzika ko radu, ir manāmi izmainījusies pēdējo gadu laikā, tāpēc arī izvēlējos nomainīt vārdu uz TALA. TALA man nozīmē ļoti daudz. Jau no bērnības šis vārds sēdēja manā galvā un nu beidzot es varu būt pats un darīt lietas, kas man no sirds ir bijušas tuvas vienmēr. TALA ir spožākā zvaigzne universā.


Vai būs kāds materiāls ar labi zināmo Elfu?


Elfs ir kā Māra netīrā pagātne. Pašreiz Elfs ir devies tālu prom, lai sakārtotu savas domas un piedzīvotu jaunus dzīves iespaidus. Vai vinš būs atpakaļ? Varbūt! Bet vai drīzumā? Nedomāju gan.


Cik ilgi jau nodarbojies ar mūziku un kur radās tā doma, ka jāsāk? Kas ir bijis tas, kas Tevi ir motivējis iesaistīties mūzikas industrijā?


Ar mūziku es nodarbojos jau no mazotnes. Šķiet, ka 8 vai 9 gadu vecumā, mammas kasešu kolekcijas iedvesmots, kad vienai tās kasetei pārrakstīju pāri savus pirmos dziedāšanas un repa mēģinājumus (smejās). Protams, mamma nebija priecīga par tādiem izgājieniem, bet tie bija mani pirmie mēģinājumi, uz mazā Philips maģīša, atpakaļ kādā ~ 2000. gadā. Tad, arī paralēli turpmākajos gados, arvien vairāk iepazinos ar hip-hopu. Manam brālēnam uz mani bija ļoti liela influence tajā laikā, jo vinš bija ļoti iekšā hip-hopa scēnā. Un tā arī es, lēnā garā, pavisam maziņš, pavilkos tam visam līdz. Toreiz, atceros, ka man bija uzskats, ja tu esi reperis, tad tev arī ir jārepo un tā arī darīju. Vēlāk ļoti aktīvi sāku izpētīt visus mūzikas žanrus un sāku pats veidot bītus un instrumentālos pavadījumus ap ~ 2009. gadu, un tā tas turpinās līdz šim.


Tu esi veiksmīgi izdevis albumu, kas pieejams strumēšanas platformās un esi izveidojis akciju, kur 100 cilvēki savā īpašumā iegūst albuma kopiju CD formātā. Kur radās tā ideja par limitētu CD kopiju dāvināšanu un kādēļ šo albumu CD formātā nav iespējams iegādāties?


Jā, albums man bija sapnis jau kopš paša sākuma, toreiz pie Philips maģīša un nu beidzot tas ir īstenots. Tiesa, albums nav reps, bet tas ir pilns ar repa elementiem. Šis ir TALAs, nevis Elfa albums. Vēl pāris gadus atpakaļ, es būtu gaidījis albumu no Elfa un domāju, ka arī pārējie būtu to gaidījuši. Atzīšu, esmu ļoti priecīgs, ka viss ir tā kā tas ir! Tas ir tikai sākums manām pārmaiņām!

Runājot par akciju, tā bija visai spontāna ideja no manas komandas puses. Mums šī ideja ļoti patika, tāpēc arī to īstenojām tieši tā kā tas notika. Pirmie 100 cilvēki, kas uzrakstija, arī tika pie mana pirmā albuma. Mums patika ekskluzīvā garša faktam, ka ir tikai 100 diski. Manuprāt, tas padara albumu vērtīgāku, nekā tas stāvētu Circle K apmēram 4 gadus, noputējis, aiz Jāņa Stībeļa dziesmu izlases (smejās). Pluss, mēs gribējām satikt fanus dzīvē un parunāties, tas padara mūsu attiecības patiesākas un tuvākas.


Kāds ir tas vēstījums, ko vēlies ar albumu nodot saviem klausītājiem un kādas ir tavas domas par pašu albumu? Esi apmierināts ar savu darbu?


Tagad atskatoties, ir lietas, kuras būtu darijis savādāk, ņemot vērā, ka albuma visas vokālās daļas ir ierakstītas 2019. gada beigās. Ir pagājis jau kāds laiks, kopš es izdevu albumu un skatos jau druku citā virzienā. Mana pašreizējā nostāja ir tāda- izdarīt kaut ko un tad mēģināt darīt atkal, bet pavisam citādi.

Nestāvēt uz vietas. Albums ir kā laika kapsula, ko es atstāju 2020. gadā. Paies daudzi gadi un es atgriezīšos pie šīs laika kapsulas, lai varētu to novērtēt vairāk, bet kopumā esmu apmierināts ar albumu. Šis ir tas vaibs, kādā es jutos 2019. gadā. Šis ir mana jaunā ceļa sākums, kas būs kā atskaites karodziņš garam garam ceļojumam, kas vēl ir priekšā, tā gribētos domāt. Albums ir par bailēm, nedrošību un iekšējo cīņu ar sevi.

Dziesmas rakstīju iekšējās pārdomās par savu nepārliecību un bailēm pazaudēt sevi.


Ar kādām grūtībām esi saskāries albuma izdošanas procesā?


Oij, ar daudz un dažādām! Miksēšanas process bija viena no lietām, kas ļoti visu apgrūtināja. Sākumā gribēju to izdarīt pats, tas viss beidzās ar 4 mēnešiem, ko dienu dienā nosēdēju, cenšoties dabūt to skaņu, ko dzirdu galvā, bet neveiksmīgi. Tad sapratu, ka pats es vairs nevaru to materiālu paklausīties un kur nu vēl miksēt atkal un no jauna, 7. vai 8. reizi. Tapēc, kopā ar komandu, nonācām pie lēmuma to nodot Faktam un tas bija ļoti labs lēmums! Protams, finansiālā nestabilitāte un pandēmija ietekmēja visu izdošanas procesu! Bijām paredzējuši lielu koncertu, bet tas lai paliek nākotnei. Tādi laiki!


Pastāsti par apvienību 369, lai nezinātājiem rastos priekšstats par to, ar ko viņi nodarbojas un kādi ir viņu nākotnes plāni saistībā ar tevi?


369 ir leibls, zem kura paspārnes es pašreiz darbojos! Tie ir mani komandas biedri un labi draugi.


Kā atradi apvienību 369 un kā sākās jūsu sadarbība?


Mūsu sadarbība sākās 2020.gada vasaras sākumā! Visas zvaigznes sastājās pareizajā secībā un mēs satikāmies!


Kreisā Krasta sastāvā ir Elfs. Vai arī TALA ir viens no krastiešiem?


TALA nav Kreisajā Krastā.





Kāds ir tavs nākotnes plāns un ko vēlies saņemt no šīs dzīves?


Mans nākotnes plāns ir būt labam tētim un parūpēties par savu ģimeni. Atrisināt visus finanšu

jautājumus. Sakārtot visu pa plauktiņiem! Gan ārēji, gan iekšēji. Bet, ja runa ir par mūziku, tad man ir lieli plāni un šim visam sekos lielas pārmaiņas! Esmu uzsācis darbu pie otrā albuma. Man negribās vēl atklāt visas kārtis, bet mans virziens atkal mainīsies. Es gribu pārsteigt gan sevi, gan citus, ar to, ko daru. Es gribu būt unikāls un nebijis šeit. Man galvā ir ļoti daudz vīziju un mans uzdevums ir pa vienai tās īstenot. Ja kaut kas nepiepildās, tad es to tik ļoti neesmu gribējis.


Brīžiem cilvēki piemirst tik vienkāršu faktu, ka mūziķi ir tādi paši cilvēki kā mēs visi pārējie. Vai esi saskāries ar to, ka cilvēki piemirst par to ikdienišķo cilvēcību, kas slēpjas starp koncertiem un aizskatuvē, kas slēpjas mājās, mirkļos, kad esi tu pats, nevis Elfs vai Tala? Kāds ir Tavs viedoklis par to?


Es, man šķiet, nesaskaros ar to vairs tik bieži kā agrāk. Kopš piedzima mana meita, es daudz laika pavadu mājās vai viens studijā. Nesatieku daudz cilvēkus, lai to izjustu. Man kaut kā patīk izolēties savā pasaulē. Bet saprotu, par ko ir runa un esmu pagātnē ar to saskāries. Esmu ticies ar cilvēkiem, kas iespējams netusētos ar mani, ja es nebūtu Elfs vai sabiedrībā atpazīstams cilvēks. Tas tā smieklīgi, bet tas tā notiek.

Katrā ziņā, neesmu padziļināti par to domājis un tagad to nepiedzīvoju.


Tavs īstais vārds ir Māris Zihmanis. Īsumā pastāsti par to, kas ir Māris un kāds cilvēks viņš ir ikdienā? Kāda ir tā dzīves uztvere un kāds ir skatījums uz lietām?


Man ir grūti sevi raksturot, to lai pasaka kāds no malas, kāds es esmu. Es varu pateikt tikai to, kāds es cenšos būt. Es cenšos būt patiess un arvien vairāk mēģinu darīt lietas tieši tā kā es to gribu, ko agrāk es bieži apslāpēju savas nedrošības rezultātā. Māris tagad ir ģimenes cilvēks un tusiņi ir tik pat kā beigušies.

Galva ir sakārtotāka kā jebkad un vīzija paliek arvien spēcīgāka. Par dzīves uztveri... katrs var darīt ar savu dzīvi ko grib un būt kāds grib, protams, ja tas ir no sirds un nenodarot pāri citiem vai netraucējot citus. Nav pareizi vai nepareizi.


Ko būtu darījis Māris, ja nebūtu repa, Hip-Hop’a? Vai pasaule kādreiz būtu iepazinusi vārdus Elfs un TALA?


Es nesapratu jautājumu, bet liekas, ka nebūtu Elfa noteikti, jo Elfs ir reperis un, ja Māris nebūtu repā, tad pasaule nebūtu iepazinusi Elfa vārdu. Vienīgi, ja Elfs būtu mans Ziemassvetku albuma tēls Tala’m, kuru noteikti pasaule piedzīvotu. Mūzika ir mana dzīve. Ja nebūtu repa, es to izdarītu rokā. Ja nebūtu roks, tad popā. Un tā joprojām.

Es noteikti darbotos mūzikā! Nav svarīgi kādā žanrā. Mūzika man ir kā bezgalīga iespēju planēta. Bet, ja jautājums būtu, ko darītu Māris, ja Mārim sirds lieta nebūtu mūzika? Gan jau, ka Māris zīmētu komiksus vai veidotu multenes, vai varbūt filmas, vai arī rakstītu grāmatas! Katrā ziņā viss, kas ir radošs.


Cilvēki parasti izstrādā variantu B, ja nu kaut kas no plānotā neizdodas. Ja nebūtu veiksmīgi sācis savu mūziķa ceļu, kāds būtu bijis tavs plāns B pašizpausmei? Kurā nozarē spēj sevi redzēt strādājot?


Visā, kas ir radošs!


Kas tavā dzīvē ir mainījies, kopš sāki nodarboties ar mūziku?


Es neatceros dzīvi, pirms es sāku nodarboties ar mūziku! Grūti pateikt kas ir mainījies. Esmu palicis vecāks. :)


Kādas ir galvenās atziņas, ko esi atskārtis savas muzikālās karjeras laikā?


Nedomāt par to, ko par tevi kāds padomās. Darīt tieši to, ko tiešām vēlies, ar tīru sirdi un dvēseli. Mēģināt pēc iespējas vairāk izjust mūziku, kuru radi, lai mūzika skanētu maksimāli organiska un harmoniska. Māksla ir sarežģitas lietas apkopot vienkāršībā.


Kur rodi motivāciju turpināt iesākto un radīt ko jaunu? Kur rodas tas nerimstošais dzinulis, kas neļauj visu laiku sēdēt uz dīvāna, iepretī TV ekrānam, bet liek iet un darīt?


Es nezinu! Mani laikam tiešām patiesi aizrauj mūzika un mūziķu dzīves stāsti. Patīk doma, ka es arī piedzīvoju albumus, koncertus un eju cauri saviem dzīves periodiem, kas savijās un tiek dokumentēti mūzikā. Tas, laikam, ir vienīgais veids kā es māku iztīrīt savas domas. Man tas ļoti patīk un arī ir kā nepieciešamība. Tas, ka esmu izlaidis tik kādus ~30% no ierakstītā materiāla, jau vien pierāda to, ka daru to, pirmām kārtām, priekš sevis. Tā ir mana terapija. Liekas, ja nekad manam muzonam nebūs lemts “aiziet”, es tāpat to taisīšu un attīstīšu. Varbūt es dzīvoju savā pasaulītē, bet man viņa pārāk patīk.


Kur redzi sevi pēc 10 gadiem? Vai muzikāli robežosies tikai Latvijas teritorijā vai fokusēsies arī uz ārzemju publiku?


Pēc 10 gadiem! Hmmm... grūti spriest, tik fantazēt. Katrā ziņā, es darīšu to ko mīlu un jutīšos labi!


Kāds ir bijis tavs “One of million” stāsts par šķietami nepiepildāmiem sapņiem, kas ir piepildījušies?


Esmu izdevis albumu! Bet jā, manas ambīcijas aug un mainās. Patiesībā ,gandrīz viss, kas tagad notiek, man ir bijis kā sapnis toreiz, tad kad sāku šo!


Kāds ir tavs viedoklis par jaunajiem Latvijas Hip-Hop scēnas censoņiem? Varbūt vari no savas puses iedot kādu padomu, kas viņiem varētu būt noderīgs?


Es teikšu godīgi, ļoti neesmu sekojis līdz jaunajiem. Padoms pavisam vienkāršs, tāpat kā visas labākās lietas dzīvē. Dari to,ko gribi darīt un dari to no visas sirds, ar patiesību pašam pret sevi. Dari to daudz, atkārto vēl un dari atkal, kamēr sāk ziedēt tavs augļu dārzs. Neatlaidība un daudz darba.


Kāda ir tavas veiksmes formula? Kas ir tas, kas tavuprāt atnes laimi, veiksmi un panākumus?


To es vēl pats mēģinu atrast un saprast. Esmu procesā!


Kāds ir Tavs vēlējums saviem klausītājiem un atbalstītājiem?


Esat patiesi pret sevi un novērtējat visas mazās dzīves lietiņas. Peace



bottom of page