top of page

6. nedēļas atskats

Ar katru dienu liekas, ka nebūsim kļūdījušies prognozēs par to, ka šis gads varētu būt ļoti jaudīgs un bagātīgs - materiāls nāk straumēm, uz apvāršņa parādās jauni vārdi, kvalitāte un latiņa savu novietojumu maina ik pa brīdim, radot patīkamu jautājumu “Ko mums nesīs rītdiena?”.


Atvainojamies visiem TOP’u balsotājiem, mūziķiem un to faniem, kuri godīgi centās balsot.

Mums nācās TOP’a sadaļu slēgt uz nenoteiktu laiku, saistībā ar vairākkārtēji mākslīgi uzpumpētiem balsojumiem, radot savas domstarpības komūnā. TOP’u sadaļa atgriezīsies tiklīdz tiks pielāgots risinājums, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos. Lai būtu objektīvs un pilnvērtīgs GADA TOP un tā balsojums, domājam dot iespēju vēlreiz nobalsot par šīm sačakarētajām un izrautajām nedēļām, paralēli jaunajiem balsojumiem.

Kas un kā, informēsim tiklīdz būs precīzi zināmi datumi un nosacījumi.




Aizritējušās nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā



Interesants lasāmgabals no Ulda Rudaka (Diena), saruna ar Zelta Mikrofona un Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” nominanti ŪGA.




Deniss (Kreisais Krasts) viesos Pāļa Bazarā, atklāta saruna pie dzērieniem ar īsto dvēseles stāvokli.




Pirms lielā 371 Battle Last Dance pusfināla, liela intervija ar pusfinālistiem: Zeļģis, Ods, Goča, Zalcs.




ODS! Šo vārdu mēs (HIP-HOP no LV) bijām piefiksējuši aizritējušā gada sākumā, kad Instagram’ā ik pa brīdim parādījās video snipeti ar ļoti labu rīmēšanas tehniku, jau tad nospriedām, ka, ja tā turpinās, tad tur ir nākotne. Izskatās neesam kļūdījušies, ODS ir visur, ODS internetā, ODS ir 371 Battlā un ODAm ir svaigi cepts albums "Oda Priekam". Par kuru vairāk pastāstīs viņš pats.


“Pirmo albumu gribēju taisīt pēc iespējas daudzveidīgāku, lai klausītāji redzētu un iepazītu mani no visām pusēm. Lielākā daļa repa entuziastu mani uzskata par jaunās skolas reperi. Lai gan ar tādu titulu lepojos, jo uzskatu, ka "jaunās skolas" reperi ceļ Latvijas hip hopa līmeni augšā, nevēlos, lai šis tituls būtu pirmais, ko iedomājas, kad runā par mani.


Albuma koncepts esmu es pats - tās ir visas emocijas un notikumi, kas man ir palīdzējuši nokļūt tādā pozīcijā, kādā esmu šobrīd. Tā kā cilvēki savā dzīves laikā izjūt neskaitāmi daudz emociju un garastāvokļu maiņas, es gribēju, lai to var arī just albumā.

Tas sākas ar tipiskām kluba dziesmām, kas pavelk cilvēkus un paceļ tiem garastāvokli. Pirmajā albuma dziesmā “Čiu” gribēju nosūtīt ziņu, ka šis albums ir domāts visiem un ka katrs varēs atrast kaut ko sev ausīm tīkamu. Šeit noslēdzas pirmais albuma etaps jeb “Bangeru epizode”.

“Bangeru epizode” ir viegli klausāmas dziesmas par ballīšu dzīvi, bezatbildību, bezkaunību un straight up pohujismu uz visu. Ar šo epizodi gribēju parādīt, ka virspusēji esmu čalis, kam ir vienalga par citu viedokļiem - es darīšu to, ko es gribēšu. Tas it īpaši attiecās uz mūziku.


Albuma garastāvoklis izmainās ar pirmo skitu “Kas Tu Esi?”. Albuma skiti kalpo kā pārejas uz nākamajiem etapiem/garastāvokļa maiņām. Vēlos piebilst, ka visi skiti ir priekšskatījumi dziesmām, kas tiks publicētas nākotnes projektos.


“Kas Tu Esi?” ir ļoti skanīgs, dziedošs skits, kas pilnībā atšķirās no iepriekš dzirdētā. Skits ieved nākamajā etapā “Love with no success”. “LWNS" ir etaps par mīlestību. Ticu, ka ikviens to ir izjutis. Lai gan etapā esošās dziesmas ir rakstītas dažādos laikos, tās kopā izveido kā tādu stāstu par neizdevušos mīlestību. No sākuma viss ir labi. Cilvēki viens pie otra jūtās kā mājās līdz sāk rasties pirmās nesaskaņas. Parasti šādās attiecībās viens cilvēks ziedo no sevis vairāk, lai tikai noturētu to cilvēku, bet tas parasti tāpat nesanāk. Un viss, kas ir palicis no mīlestības ir atmiņas, kas iedzen depresijā un ieliktas pūles, no kurām beigās nebija jēga, jo otram cilvēkam tevi vairs nevajadzēja.


Pēc dziesmas “Tevis dēļ” ir tāds kā atdzimšanas moments ar nākamo skitu “HUJAATS”

Skits ļoti līdzinās pirmajam albuma etapam, jo tas “kačā”. Tas perfekti, manuprāt, iederas uzreiz pēc “LWNS”, jo tas ir kā brīdis, kad cilvēks beidzot tiek pāri sirdssāpēm un grib parādīt pāri darītājam, ka ir spējīgs dzīvot bez viņa.

Pēc skita, dziesma “Kas, Ko?” turpina ar iepriekšējā skita nostādīto garastāvokli. Es to saucu par “I’m the shit, fuck you” moodu.

Šāds izkārtojums pēc “LWNS” ir balstīts pēc personīgās pieredzes. Es pirmajās attiecībās biju ļoti laimīgs ar sapni, ka kādreiz būšu reperis. Kad attiecības beidzās ļoti nepatīkamā veidā, es gribēju par spīti pierādīt, ka varēšu piepildīt savu sapni bez tā otra cilvēka. Tāpēc “Kas, Ko?” ir tik ļoti “in your face”.

Pēc “Kas, Ko?” nāk “KK/KG”, kas ir boombap stilā. Tas vēl vairāk fokusējās uz vēstījumu, ka es tik tiešām plānoju sasniegt kaut ko repa mūzikā. Ar netīru old school bītu un dažiem bāriem centos atstāt iespaidu uz pārējo repa scēnu.


Pēc dziesmas ir skits “BIG MAD”, kas vēl vairāk fokusējas uz nostādījumu, ka es esmu labākais, bet, kā dzirdams albumā, tas tiek pāragri norauts un sāk skanēt “Oda Stāsts”.

Šāda izvēle tika izdarīta, jo, lai vai cik pārliecināts es nebūtu par sevi kā reperis, mani tāpat bieži pārņem kompleksi un bažas. Ļoti daudzi no maniem kompleksiem un nepilnībām pār mani valda jau kopš bērnības.

“Oda Stāsts” ir dziesma ar mērķi būt patiesam pret klausītājiem. Tā arī savā veidā ir stāšanās pretī savai pagātnei, no kuras es ļoti ilgi centos izvairīties, jo ir ļoti daudz lietas, ko man ir nepatīkami atcerēties. Dziesmas galvenais mērķis ir runāt ar skatītāju par to, ka es esmu parasts cilvēks, kurš jaunībā cīnījās ar daudz kompleksiem, kas mani vajā līdz pat šodienai. Arī mani pārņem bailes un bēdas par kaut ko. Es nāku no nekā un es ticu, ka arī daudzi mani klausītāji spēj sasaistīt manu stāstu ar savējo. Protams, dziesma ir nenoliedzami ar bēdīgu noskaņu, bet es teiktu, ka tai arī ir potenciāls iedvesmot kādu.

Varbūt tu nāc no nelabvēlīgas situācijas, varbūt tevi bērnībā neviens neuzklausīja, varbūt tu kādreiz vai vēl joprojām cīnies ar sevis meklēšanu - šī dziesma parāda to, ka tu nekad neesi vienīgais, kas tādām lietām iet cauri. Tu tam vari tikt pāri un arī tiksi. Es neteiktu, ka esmu īpašāks par saviem klausītājiem. Ja es varu dzīvot tālāk, tad es ticu, ka arī tu to vari.


Albums noslēdzas ar “Daudz darba”, kas ir par bažu pārvarēšanu un vēlmi strādāt, lai nekad neatgrieztos tādā situācijā, kādā bija mana mamma. Vēlme padarīt viņu lepnu un dot iespēju neuztraukties par naudu ir tas, kas mani dzen uz priekšu. Es nekad neaizmirsīšu, kā mana mamma cīnījās par mani, manu brāli un māsu bērnībā, tāpēc vienmēr jutīšos parādā viņai.

Dziesmā arī runāju par baiļu pārvarēšanu. Es ļoti ilgi neuztvēru nopietni repera karjeru, jo man apkārt nebija neviens, kas mani iedrošinātu. Vai nu cilvēkiem bija vienalga vai arī viņi izlēma par to pasmieties. Kas ir ok, nevienam nav obligāti jāatbalsta kāds, ja viņš to negrib. Vienkārši jauniešiem ļoti bieži ir nepieciešams kāda atbalsts, lai viņi varētu pārkāpt pāri baiļu slieksnim un tiekties pēc saviem mērķiem.

Ar “Daudz darba” es parādu, ka mērķu sasniegšana ir iespējama pat bez atbalsta no draugiem, kamēr esi 100% fokusējies uz to. Viss ir atkarīgs no tā, cik ļoti tu to gribi un cik daudz tu esi gatavs tam atdot savu laiku un pūles.


“Oda Priekam” esmu es. Virspusēji esmu jautrs fujaks, kam patīk būt bezatbildīgam, bet iekšā, tāpat kā ļoti daudziem citiem cilvēkiem, mani māc bažas, sāpes un kompleksi. Albuma beigas parāda to, ka es vēl neko neesmu sasniedzis - vissmagākais darbs ir vēl priekšā.


Vēlos izteikt milzīgu paldies manam homijam Pre’set jeb Mārtiņam Ozoliņam - Ozolam par to, ka deva man iespēju pirmo reizi mūžā ierakstīties studijā. Bez viņa šis albums nebūtu tapis. Viņa idejas un profesionālā attieksme pret darbu atstāja iespaidu uz mani un lika man saprast, ka no šī visa radošā procesa var sanākt kaut kas labs!” - ODS. https://ej.uz/ODSSpotify




Savu vārdu Latvijas Hip-Hop’a scēnai piesaka Kreatīvs ar minialbumu “Simts”.


“Nebiju domājis tik agri izlaist savu pirmo projektu. Reāli skatoties es tikai pirms aptuveni mēneša vai diviem ieguvu kādu uzmanību dēļ dziesmas DLD, ar kuru nolēmu iesākt EP. Projekta ierakstīšanas laikā mans garastāvoklis atšķīrās katru dienu, tāpēc nolēmu to censties attēlot projektā.

Projekts sākas ar DLD un Spaceship: divas līdzīgas dziesmas, kuras abas, manuprāt, ir ar diezgan pozitīvu enerģiju. Pēc tām seko Gludeklis Freestyle un garastaavoklis pt. 2, dziesmas, kuras jau ir nedaudz agresīvākas / drūmākas. Interlude nav nekas īpašs, uzskatu to par punktu, kur albūma enerģija ir pilnīgi pārgājusi no pozitīva uz drūma. Trippie Redd un Scarlxrd smagi iedvesmoja Benz un Suicidal vokālo stilu. Šīs divas dziesmas, it īpaši Suicidal, bija eksperimentācija no manas puses, cenšoties jaukt dažādus stilus, manuprāt, tas man izdevās diezgan sekmīgi.

No draugiem un klausītājiem esmu saņēmis pozitīvas atsaukmes, un priecājos, ka varēju dalīties ar savu mākslu.” - Kreatīvs




Par dzīvi pandēmijas laikā, mūzikas un apģērbu biznesiem un pārdomās par sociālajiem tīkliem raidījumā "Arī cilvēks" dalījās Ozols.




BURLAKS, ieliekat šo vārdu labi savās atmiņās. Ļoti spēcīgs debijas albuma “Ziemas Blūzs” pieteikums, neliks vilties laba repa cienītājiem. Ļoti labi var just attīstību kopš JAM’iem Timā Mintā un Instagrama brīvrunu sesijām, labi jūtama Nātres un Avangards komandas ietekme (pozitīvā ziņā) Burlaka rīmēšanas tehnikā un vārdu pielietojumā, lielisks izpildījums no sākuma līdz beigām, pievienojot albumu “kādā brīdī atkal jāpaklausās” listei. Domājams un ļoti ceram, ka tas ir tikai sākums un mums vēl daudz kas patīkams tiks piegādāts no Burlaka un Avangarda.


"Albums ir atspoguļojums uz lietām un vietām ko esmu redzējis/dzirdējis savā apkārtnē. Jaunajā vilnī ar vecās skolas piegaršu.

Albumu rakstīju ilgus sešus mēnešus, paralēli darbojamies ar vēl projektiem, tas bija diezgan grūts laiks, maksimāla atdeve, bet es to izbaudīju.

Albums tiek prezentēts zem mūzikas leibla "Avangards", kas bāzēts Pārdaugavā, seko līdz jaunumiem soc. tīklos un straumē "Ziemas Blūzs" Spotify!" - BURLAKS





Īsi pirms Visu mīlētāju dienas, publicējot debijas singla “IG mīla” video, uz Latvijas Hip-Hop scēnai sevi pieteikusi noslēpumainā repere BDM. Jaunā māksliniece, kura klausītājiem neatklāj nedz savu īsto vārdu, nedz seju, pārsteidz ne tikai ar pašmāju hip-hop žanram neraksturīgu vizuālo tēlu un sievišķību, bet arī ar vērienu, ar kādu uzņemts debijas skaņdarba video.

Hip-Hop izpildītājas BDM singls “IG mīla” klausītājus aizved mūsdienās tik raksturīgo virtuālo attiecību līkločos,iezīmējot nozīmīgo lomu, kādu sociālie tīkli ieņem attiecību veidošanā, nereti kļūstot par vienīgo instrumentu, ar kura starpniecību iespējams komunicēt ar savu simpātiju. “Jau gadiem ilgi cilvēki iepazīstas, veido un uztur attiecības sociālajos tīklos, bet pandēmijas laikā virtuālo attiecību loma cilvēku dzīvēs ir sasniegusi nebijušu līmeni. Mēs ne tikai iepazīstamies un uzturam savstarpējās attiecības, bet arī mīlam, strīdamies un izšķiramies internetā. Un tas, viennozīmīgi, ir grūtāk nekā reālajā dzīvē,” stāsta BDM.

Skaņdarba vizuālā noformējuma idejas autori un īstenotāji ir radošā aģentūra “2B Creative”. Video skatītājus aizved naksnīgā braucienā pa Rīgas ielām, ļaujot tiem kļūt par pavadoņiem hip-hop izpildītājas BDM ceļā uz tikšanos ar savu mīļoto. Mijoties meistarīgi uzņemtiem, elpu aizraujošiem Rīgas skatiem no putna lidojuma, ko iemūžinājis 7.labākais sacīkšu dronu pilots pasaulē - Oskars Raudiņš, un tuvplāniem, kas ļauj ielūkoties mākslinieces slēptākajās emocijās, skatītājos tiek raisīts līdzpārdzīvojums stāstam par virtuālo mīlestību, cerībām un vilšanos.

BDM debijas singls “IG mīla” tapis “401” un Prime Time Records ierakstu studijās. Pie dziesmas ieraksta strādājis pašmāju hip-hop aprindās labi pazīstamais bītmeikers Tablis (Toms Horsts) un mūziķis Jānis Šmēdiņš jeb Fakts, kurš dziesmu arī miksējis un māsterējis. Savukārt dziesmas mūzikas autori ir producentu grupa Beatdemons, kas producējuši dziesmas amerikāņu reperiem 6ix9ine, Money Man u.c. “IG mīla” piedziedājuma daiļvokālu iedziedājusi pašmāju jaunā, daudzsološā dziedātāja Krisy.

Dziesma klausītājiem pieejama Youtube, kā arī populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs, tostarp Spotify.




Aizvadītājā nedēļā mums bija vairāki jubilāri


Sivick Beats

Noitro

Kartons

Chiko

Daudz laimes Jums pagājušajos svētkos!




Seko mums, dalies ar jaunumiem, sev tīkamu saturu un meklē jaunāko informāciju kādā no mūsu platformām:


Izsaki savu viedokli, diskutē ar citiem sekotājiem, uzzini jaunumus vai meklē papildus info kas tev ir svarīgs, tad droši dodies uz mūsu komūnas čata kanālu Discord:


Ja vēlies iesūtīt savu mūziku, kļūt par daļu no komandas vai vienkārši uzrakstīt kaut ko, ko vēlies, lai mēs izlasām/publicējam/saglabājam arhīvos, droši raksti uz e-pastu:


Vēlies atbalstīt projektu finansiāli, tādā veidā ieliekot savu artavu projekta tālākā attīstībā. To vari izdarīt ar ziedojumu projekta PayPal kontā:


Liels paldies par Tavu atbalstu, par to, ka seko līdz tam, ko mēs daram un mums ir liels prieks par to, ka spējam turpināt darīt un apzināmies, ka mūsu darbs tiek novērtēts!



Viena Mīlestība!

1 comment
bottom of page