top of page

2020. gada Latvijas Hip-Hop'a atskats

BEIDZOT! BEIDZOT esam daudz maz veiksmīgi sagaidījuši Jauno 2021., kaut viegli nobružāti un sagurušiem prātiem, bet cerības dzirkstīm sirdī par labāku rītdienu. Kaut aizgājušais 2020., maigi sakot, bija kāds bija, tomēr tas atstāja mūsos katrā savu atziņu par vērtībām, spēju rast cieņu pret līdzcilvēkiem un turpināt iesāktos darbus un radīt ko paliekošu.


Pirms ķeramies klāt uzskaitīt ciparus un iztirzāt notikumus, gribētos pateikt LIELU PALDIES visiem sekotājiem un visiem kas dalās ar mūsu radīto materiālu, raksta ieteikumus un kritiku, PALDIES visiem, kas piedalījās kādu atskatu tapšanā. Tas viss mums ir ļoti svarīgi, liekot mums attīstīties un meklēt risinājumus ar esošajiem resursiem un iespējām sniegt jums tīkamāku saturu.

Protams, LIELS PALDIES visiem izpildītājiem, to menedžeriem, bītmeikeriem, dīdžejiem, ka to darat un mūsu ausis sasniedz Latvijā un ārpuss Latvijas mītošo reperu un to komandu radītais Hip-Hop's. Kā arī Paldies tiem cilvēkiem, kas dalījās ar savām privātajām ierakstu kolekcijām, papildinot iradio arhīvu.

Un atvainojamies ja kāds ir palicis nepamanīts (visam 100% nevar izsekot un izvērtēt) vai pakļuvis zem mūsu minimālā filtra un nav ticis kādā atskatā. Visam savs laiks, turpinat darboties, attīstīties un kas zin kur nākotnes ceļi vedīs.

PALDIES JUMS VISIEM! VIENA MĪLESTĪBA!


Kaut aizgājušais gads skatoties no pandēmijas, karantīnas, lockdown’a un velns viņ’ zin’ vēl no kāda viedokļa, izskatās šausmīgs un tur nevar nepiekrist, un tādas sajūtas mūs pavada joprojām. BET! Savelkot kopējo ainu, uzskaitot tikai primāros skaitļus un notikumus. Mēs varam droši teikt, ka gads Latvijas Hip-Hop’ā ir bijis piesātināts ar daudz visu ko un tanī visā jebkurš var atrast ar ko veldzēt savu sirdi.


Sākumam nedaudz kopējās statistikas par 2020. gadu:

Dziesmas - 1161

Bīti - 840

Albumi, EP, Miksteipi, Bītteipi - 90

Intervijas, sarunas, podkāsti - 144

Pasākumi, LIVE pasākumi - 243


Un tas ir tikai tas ko mēs esam piefiksējuši vai paši izpildītāji, vai to menedžeri mums atsūtījuši. Vēl ir palicis liels cipars nepamanītā materiāla un daļa zem filtra paliktais, kas nav iekļauts kopējā statistikā.


Tad nu Latvijas Hip-Hop’a 2020 gads.




Janvāris


Dziesmas - 60

Albumi - 4 (graafs - Īsie stāsti, Trench Mafia Locco - 300, Mazirbe - Klucifers, ŪGA - LG ir HH)

EP - 2 (Liriskie Sētnieki - Nav Labi, Мелу - 5201)

Pasākumi - 16

Intervijas, sarunas, podkāsti - 16



Pašā Janvāra sākumā Punkts uz I ar biedriem oficiāli atver brugernīcu/kafejnīcu KK FEAST. Piedāvājot lielisku maltīti jebkuram gardēdim. Kaut telpas bija maziņas, bet tanī pat laikā ļoti omulīgas un ar savu šarmu, ko piedeva telpas iekārtojums un Hip-Hop’a gaisotne tanī. Droši var teikt, ka katram sevis cienošam Hip-Hop’a cienītājam un pārstāvim neaiziet uz KK FEAST bija grēks. Visu cieņu Punkts uz I par apņēmību un paveikto darbu.



Janvāris noslēdzās ar ļoti spēcīgu, spilgtu, sievišķīgu un Latgalisku pieteikumu Latvijas Hip-Hop’a scēnai, kas lieliski papildina un izdaiļo Latvijas sieviešu reperu rindas. Kā pašu kolēģu un draugu (no Ausmeņa Records) nodēvēta par “odziņu uz tortes” visu puišu kolektīvā - ŪGA, viņa izceļ un vienlaikus papildina, kopēji izdoto Ausmeņas Records materiālu. Sevī ietverot patiesu vecās skolas skanējumu un vārdu spēli Latgaliski. Šis ir ŪGAS debijas albums, kas veltīts savām saknēm un līdzdarbību tā tapšanā ņem viss Ausmeņa Records kolektīvs, pasakot un parādot, ka LG ir HH (Latgalē ir Hip-Hop’s). Tiešām spoža, autentiska debija un skanējums, kas iemet savu odziņu visā Latvijas Hip-Hop’ā.



Mūsu Janvāra dziesmas un video:


ŪGA - Dinozauru laikmets (AUSMEŅA RECORDS ft. MKH41) https://youtu.be/fz6nCE6Ba94

WHITE x Dzenis - Liriska Pļauka https://youtu.be/4EZZ5iCUacQ

Fisha - Никто Не Знает https://youtu.be/6kNt1ijh8os

Kontraflovs x Liva - Mammai Paldies https://youtu.be/996UaEfCNqU

NAKTS x Ervīns Ruža - Nepadodies https://youtu.be/vleE8D_cFNQ

rolands če & xantikvariāts - Priekšspēle https://youtu.be/W2Xhpaljat4




Februāris


Dziesmas - 65

Albumi - 3 (silraq x FAQskrrr - Ārā no Rāmja, lauku puikas - Supreme Sula, RICI - Medici)

EP - 1 (NeoStas - Атлантида EP)

Miksteipi - 3 (Uzeens - Kaprīzes, Kontraflovs - PPTKD, Pionieris - Makaveli)

Pasākumi - 24

Intervijas, sarunas, podkāsti - 14



Kā jau ierasts, arī aizgājušajā gadā norisinājās Latvījas Mūzikas Gada Balva “Zelta Mikrofons”, atzīmējot un apbalvojot aizvadītā gada mūziķu paveikto.

Savu vietu šajā pasākumā ir atradis arī Latvijas Hip-Hop’s, dodot iespēju reperiem parādīt savu veikumu daudz plašākai un dažādai auditorijai, vienlaikus pasākuma ietvaros rodot iespēju izpildīt kādu gabalu. UN, ko veiksmīgi VIŅA ar Prusaku arī izdarīja ar vērā ņemamu šovu dziesmai “Pālī Dzēs”.


Nominācijai “HIPHOP MŪZIKAS ALBUMS” pieteikušies bija: A+ - Prusax

Mildas īstais vārds ir Zelma - VIŅA

Ne jau atkal - Singapūras satīns

Siera Plate 2 - rolands če & xantikvariāts

Tilts - Kreisais Krasts

Uzvaru šinī nominācijā guva VIŅA ar albumu “Mildas īstais vārds ir Zelma”.

Bija arī citas nominācijas, kurās bija atradami reperu vārdi. Savā ziņā parādot, ka šī subkultūra ir gana aktīva un produktīva.


Debija

A+ - Prusax

Videoklips

Labirints - Very Cool People, Edavārdi, ansis, Kristīne Prauliņa

Mūžība - OZOLS

Koncertieraksts video

Ozols - Jubilejas koncerts Siguldā

Origo Zelta dziesma

Piededzini mann - Singapūras Satīns, Horens Stalbe

Labākais 2019. gada studijas producents:

Rolands Če



Līdzās Mūzikas Gada Balvai, arī Latgalē tika atzīmēti un godalgoti sava reģiona kultūras mantojuma un attīstības darboņi - Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks 2019”. Starp nominantiem bija Latgalīšu Reps un ŪGA. Latgales reperu godu uz skatuves nesa ŪGA ar dziesmu “Saujā benzins”, Bruolāns (MKH41) ar dziesmu “Nauda” un BŪRS ar dziesmu “Pamati”. Iezīmējot to, ka Latgalē ir Hip-Hop’s un tas nedomā iet snaust.



Ievērības cienīgs pasākums noteikti būtu MESA koncerts Arēna Rīga. Koncerts noritēja tieši 14. februārī un bija iztirgots jau labu laiku iepriekš, ja atmiņa neviļ - koncertu apmeklēja 10000 klausītāju. Visu cieņu MESA un komandai par iespaidīgo koncertu. Starp citu, koncerta ieraksts ir pieejams MESA (Gacho) YouTube kanālā.



10 gadi! JAP. Tieši tā, Edavārdi albums “Izlaušanās” šogad svinēja savu dekādi un šo jubileju nosvin ar četru koncertu programmu - Cēsīs, Liepājā, Valmierā un Jelgavā. Par godu šai desmitgadei, Edavārdi izdeva dziesmu “Teikuma Beigās”, kur ielikts viss ceļojums pa šo laika posmu. Lai mūžam dzīvo jaunais un talantīgais reperis Edavārdi.



Kā viens no šī aizgājušā gada atgriezšanās pārsteigumiem, pēc ilgākas klusuma pauzes, bija Raivo Spoks. Un savu atgriežanos atzīmēja sirsnīgi, ar uzstāšanos “Montana” kluba atklāšanā un Rapper taga stafetes nodošanā. Viens no ļoti patīkamiem šī aizgājušā gada pārsteigumiem.



Mūsu Februāra dziesmas un video:


Edavārdi - Teikuma beigās https://youtu.be/-UGO5cmriqU

VIŅA un Prusax - Pālī Dzēs (Zelta Mikrofons 2020) https://youtu.be/ePWtCbPdWOo

Uzeens - Labs vaibs https://youtu.be/bXmgJhrMLqA

G, Nātre, Steps & Zutis - Telpa Sprāgst https://youtu.be/Ha3yUZvzQC8

Aifs & Sirds - Tevis Blakus Man Nav https://youtu.be/GkIuL0UcY7g

Pionieris - Atpakaļ rajonā (feat. Ivans Baigais, Eiksho) https://youtu.be/TXZTDb8Hh3w

Dzelzskalns - Ārpus rāmjiem https://youtu.be/-OyAEnGsed0

Idus Abra - Saviem https://youtu.be/Zgk3mRSaE8M

Ozols - Pavasaris https://youtu.be/NzI4W03v5Rw




Marts


Dziesmas - 97

Bīti - 12

Albumi - 6 (Kontraflovs - Rajona Memuāri, Nātre - Kabinetā, I MEAN LOVE - Spēle, Zemsegu Pasaule - #Freezp, Svēte - Vella Sūds, MKH41 - Latgaļīšu Reps)

EP - 2 (March - Tape 18, NeoStas - #ДаблТрабл)

Miksteipi - 4 (MKH41 - Duovona, PM2THEAM, Olafs - Street Raps, Cegly - Biedeigi Slavenīs Mixteips)

Bītteipi - 1 (Kristaps Ritms - Beattape)

Intervijas, sarunas, podkāsti - 18

Pasākumi - 8

LIVE pasākumi - 5 (Latgalīšu Reps koncerts "Cyta Dzela", Idus Abra Brīvrunu vakars IG, ansis Twitch vakars, Factory Kingz, Ghetto Dance Online Battle)



Marta sākums pie mums vēl bija mierīgs un drošs, jo pasauli lēnām pārņēmušas sērgas no Āzijas. Līdz ar to mums vēl bija iespējams paspēt apmeklēt kādu koncertu vai kādu citu kultūras pasākumu, vai vienkārši pavadīt labi laiku ar draugiem tusējot.

Kaut arī marta vidus iezīmējās ar savu šoka devu, neizpratni un minimālu haosu, bet drīz viss nomierinājās un mūziķi, un citi kulturas darboņi rada risinājumu interneta tehnoloģiju pielietošanā, tā savus fanus iepriecinot ar LIVE koncertiem, interaktīviem pasākumiem dažādās interneta platformās.



Lai vai kā, bet Marts iesākās ar ilgi gaidītu un patiesi ievērības cienīgu notikumu Latvijas Hip-Hop’ā - Artura Skuteļa albuma “Manī Mīt” desmitgades koncertu. Koncerts noritēja koncertzālē Palladium Riga, līdzās Arturam un DJ Vinvinam, uz skatuves kāpa NiklāvZ, 181h, Oriole, Edavārdi, ansis, AKE, KasPis, Eliots, Arčijs, Grifs, Nātre, Melikols, Idus Abra un Mārtiņš Vilnītis, visu šo šovu papildināja lieliski piemeklētas vizualizācijas, gaismu un skaņas pieskaņošana līdz perfektumam, padarot to par šī aizgājušā gada vissnozīmīgāko koncertu. Paldies Arturam Skutelim, komandai un skatuves viesiem par ieguldīto darbu, tas ieies vēsturē un ilgi būs mūsu atmiņās.



Un ar Republikas Tūres pirmo koncertu Valmierā noslēdzās visu lielo, mazo un vidējo koncertu un pasākumu organizēšanas iespējas visas vasaras garumā. Koncerts bija gana iespaidīgs un jaudīgs, pat savādāk i nevarētu būt pie šādas reperu plejādes - ansis, Singapūras Satīns, Edavārdi un Prusax.



Lielisku pārsteigumu martā Singapūras Satīns sagādā saviem faniem, oficiāli paziņojot, ka esot noslēgts līgums ar Universal Music Latvija, kas mūsu platuma grādos ir iespaidīgs karjeras sasniegums. Novēlam izturību un turēt to karogu stalti.



Hip-Hop’s no Latgales turpināja sava materiāla piegādi arī martā. Tā marta vidū apvienība MKH41 izdodot miksteipu “Duovana” iezīmēja kartē, ka viņi nāk un tie nav jociņi. Un tā arī bija, ausis vēl nebija paspējušas atdzist no miksteipa, kad marta beigās MKH41 noliek uz galda albumu ar nosaukumu “Latgalīšu Reps”, pasakot “tā ir mūsu vīzija par to kā jāskan repam Latgaliski”. Pie bītiem strādājuši Nikita Grapp, Jezups un DJ VALNS. Albums tapis laika periodā no 2016. līdz 2018. gadam, izlaists 2020.

Albums, kā arī miksteips, ir piesātināti ar autentisku Latgales repa skanējumu, laba vārdu spēle un valodas pielietojums, kas piesaista un dod prieku, ka Hip-Hop’s top visos Latvijas reģionos.



Reps un teātris! Pie mums!? Jā, pie mums! Prusax bija devies palīgā režisoram Dmitrijam Petrenko, lai Dankana Makmillana lugai “Monstrs” veidotu mūziku. Pirmizrāde, kas bija paredzēta marta beigās, tika pārcelta epidēmijas ierobežojumu dēļ. Bet fakts, paliek fakts - Latvijas Hip-Hop’s kāpj ne tikai uz koncertu skatuvēm.



Arī 371 Battle 2. sezonas finālu nācās atcelt dēļ šiem epidēmijas ierobežojumiem, liekot pasākuma organizatoriem rast kompromisu un balvu fondu sadalīt starp finālistiem - Dzeni un Kjuumani. Diez kāds būtu bijis reālais fināla iznākums?



Mūsu Marta dziesmas un video:


Arturs Skutelis - Manī mīt Desmitgades koncerts https://youtu.be/aT9sfOjMhLQ

Edgars Sniegs pied. Pēteris Upelnieks - Vēlreiz https://youtu.be/U-99Gf0k0Wo

MKH41 - MKH41, skreči DJ VALNS https://youtu.be/u7n3drapPNY

Liriskie Sētnieki - Nemākam Normāli https://youtu.be/SgqyHgiQ70M

Riverss - Spoguļa efekts https://youtu.be/8sjECa3y6hA

Jandars x Emils - Samsara https://youtu.be/-MocndUWEMw

Goča - Puiki Neguļ https://youtu.be/8twMCGdA4yU

Raymo - Олимпиада https://youtu.be/GU_Tdi6sqzc

Edavārdi - Spoki (pied. Su$hi Takeøut) https://youtu.be/5Bg4M4wP22E

Kreisais Krasts - Cypher 5 (Lifts) https://youtu.be/PPNM-w_r7fE




Aprīlis


Dziesmas - 91

Bīti - 29

Albumi - 4 (SOUTH95 - All Starz (2008-2011), Kaulains - Kauls kaklā, SISKELA - Hiperbola, LIL Travis - Stafs)

EP - 3 (Monstrs - Kustības Taktika, Normis Simpsons - Sveicināti, Silinshm - Negadījums)

Miksteipi - 1 (Archa1177 & DJ VALNS - Slāgtuo Palāta)

Bītteipi - 1 (dotConcept - InstaJAMS#1)

Intervijas, sarunas, podkasti - 7

LIVE pasākumi - 7 (Idus Abra FB Brīvrunu sesija, ansis Twitch'ā, Dj Aspirins un Funky DJ Elegant LIVE sesija, Online Discord Beatbattle)

LIVE koncerti - 3 (TVNET Dīvānkoncerts ar Ozolu un rolands če, Nātre & draugi (Zutis, G, Kurts un Steps), MESA & Pēteris Upelnieks FB koncerts)



Neskatoties uz pandēmiju un dažādu veidu ierobežojumiem, aprīlis bija gana aktīvs un savu pārsteigumu pilns.


Kā viens no pārsteigumiem bija Pētera Upelnieka Rapper Taga stafetes video un izpildījums. Ko tādu neviens negaidīja, lielisks reps ar pārdomātu liriku un tikpat pārdomātu, bet vienkāršu un tanī pat laikā piesaistošu video. Žēl tikai, ka video ir izņemts no YouTube aprites.



Kas lēni nāk, tas labi nāk - tā droši var teikt par E.V. - Latvijas Ātrāko Repertagu. Un varam droši teikt, kas tas nelika vilties, jo bijām pārliecināti par E.V. tehniku un spēju sabērt vārdus skaisti, to visu ieliekot skaistā video. Un tas izdevās pa visiem 100.



Arī aprīlis neizpalika bez LIVE koncertiem un interaktīviem pasākumiem populārāko sociālo tīklu platformās, kas šo drūmo laiku nedaudz iekrāsoja patīkamākos toņos. Katru nedēļu varējām piedalīties Idus Abras Brīvrunu vakaros, apciemot ansi ķēķī un padarboties pie bītu veidošanas un ķēķa repa rakstīšanas, sekot līdzi Kristapa Ritma bītu battlam. Paldies Jums un paldies visiem, kas pievienojās un to būdu ducināja. LIELS PALDIES Ozolam, rolandam če, Nātrem, Zutim, G, Kurtam, Stepam, Mesa un Pēterim Upelniekam par noorganizētiem LIVE koncertiem. Tanī brīdī tas bija ļoti svarīgi un īstajā laikā, lai paturētu prātus skaidrus. Paldies jums un organizatoriem.



Mūsu Aprīļa dziesmas un video:


E.V. - Latvijas Ātrākais Repertags #2 - https://youtu.be/afveJPLyirU

Dzenis & Dainaars - 2D https://youtu.be/EmNg9nYVSKY

Sudrabu Sirds - Tikai Vārdi https://youtu.be/UqNbbW6b5Sk

SANDIS - Panika Paliek https://youtu.be/st7c2IA1uns

raivo spoks - viens https://youtu.be/ZUBeUOm39JA

Jacques of S'T'A - Aiz Dzelzs Durvīm https://youtu.be/7hj2LRT8MZY

Trippy Marks - Nākamā Pietura https://youtu.be/uH7T6T0h2sw

Sudrabu Sirds - OG KUSH https://youtu.be/nhVV1zKT3bk




Maijs


Dziesmas - 101

Bīti - 48

Albumi - 2 (marcways - jungle, Roman Troy - Омут)

EP - 2 (Rīmdari - Repmūzika EP, Packman - 16-19)

Bītteipi - 1 (alexfoxz - TwinkTwice)

Intervijas, sarunas, podkasti - 10

LIVE pasākumi - 11

LIVE koncerti - 4 (Trap Love FB Live, TVNET Dīvānkoncerts PRUSAX, TVNET Dīvānkoncerts RICK FEDS viesos MARCH, Edavārdi - paliecmājās koncerts)



Padēmijas ierobežojumi bija vēl spēkā un maijs noritēja, nu jau mums ierastā interneta vidē, populārākajos sociālajos tīklos, reizi nedēļā pievienojoties Idus Abras Brīvrunu vakariem, ik pa brīdim klausoties un skatoties DJ performances, kā arī sekojot bītmeikeru battlam Disckord, kas piegādāja interesantu materiālu ko klausīties.

Protams, neizpalikām bez LIVE koncertiem, kas ļāva izbaudīt iemīļotās dziesmas savādākā formātā. Paldies Trap Love, Prusax, Rick Feds, March un Edavārdi par jūsu koncertiem un Paldies organizatoriem par to saorganizēšanu.



Savu atgriezšanos pie tekstiem lieliski atzīmēja Kurts, sadarbībā ar 4ii, dziesmā “Krustugunīs”. Tie, kas savos laikos sekoja līdzi Kurta aktivitātēm, noteikti šo brīdi ļoti gaidīja un tas nelika vilties. Dziesma lieliska, video tik pat lielisks, 4ii un Kurta vārdu spēle neliek vilties ne sekundi, atgriežot atmiņā S’T’A un Sekkta laikus. Lieliska agtiežanās.



Mūsu Maija dziesmas un video:


4ii un Kurts - Krustugunīs https://youtu.be/UeS7q_EqO_0

Pieci-O - Viss Man Ir Atļauts https://youtu.be/fvdg8TY0TrY

EikshO - Vēl Mazliet https://youtu.be/a37xyyq062Y

Trap Love - Uz Zemes https://youtu.be/tn5RBU97HzI

Robins feat. Elfs - Multikulturāls https://youtu.be/ppPDgdXdqb8




Jūnijs


Dziesmas - 134

Bīti - 93

Albumi - 3 (Silinshm - Nomodā ar šo sajūtu, Raksturs - Lory G, silraq - Departijs)

EP - 2 (PagastaPuika - Simtgades top5 dziesmas, Krahmalev - Такие дела)

Miksteipi - 2 (E6 - Garneles Un Delīriji, DragN - L7 Mixtape II)

Bītteipi - 1 (Chiko Beats – The Birth)

Intervijas, sarunas, podkasti - 11

Pasākumi - 22

LIVE pasākumi - 4

LIVE koncerti - 1 (ansis, Edavārdi, Very Cool People + Kristīne Prauliņa - LTV Z studijā)



Mīkstinoties pandēmijas noteikumiem, kultūras aktivitātes un pasākumi sāka lēnām pārcelties no interneta un atgriezties pie ierastā ritma. Vieni no pirmajiem savas aktivitātes uzsāka Ghetto Games un Ghetto Dance, organizējot dažādas sporta un deju aktivitātes Grīziņkalna parkā. Arī mūziķi, piesardzīgi, bet uzsāka organizēt pasākumus, kas deva cilvēkiem iespēju kaut drusciņ izbaudīt mūziku, esot ārpus mājām.



Savu ceļojumu atpakaļ laikā mums lieliski iedeva Edgars Sniegs ar savu Rapper Tagu, lirikā un video izstaigājot visas vietas, kur savos laikos veidojās Latvijas Hip-Hop’s, ar to atzīmējot Taga 50 jubileju, jo bez tām vietām, tiem notikumiem un cilvēkiem, kas taisīja Latvijas Hip-Hop’u, nebūtu šī Taga.



Kaut ārā plosījās vīruss un bija jāievēro dažādi piesardzības noteikumi, tas netraucēja reperiem veidot starptautiskas sacensības ar izaicinājumiem utml.

E.V. saņēma izaicinājumu no poļu amata brāļa. Rezultātā, uztaisot dziesmu par aktuālo momentu E.V. dzīvē, to visu papildinot ar lielisku video. Tiešām ievērības cienīgs veikums, zinot kādi apstākļi bija mums apkārt.



Savu mazo pārsteigumu mums bija arī sagatavojis rolands če, oficiāli paziņojot, ka noslēgts līgums un arī viņš ir pievienojies Univeral Music Latvija ģimenei. Vēl viens nozīmīgs notikums Latvijas Hip-Hop’a vēstures lapās. Apsveicam ar sasniegto, novēlam izturības un lielas lietas.



Mūsu Jūnija dziesmas un video:


Latvijas Rapper Tag #50 – Edgars Sniegs https://youtu.be/v_3MvaTw7qA

Krivuška - Izmirstošās Sugas https://youtu.be/rFeTTdLwIjQ

Sudrabu Sirds & Sudrabu Aifs - Machine Gun Reps https://youtu.be/uwZJWJAjlt0

Ozols & Intars Busulis - Mans Ceļš https://youtu.be/IZu8DYbpQg4

Steps - Paranoja (181h remikss) https://ej.uz/Stepa181hrmx

Goča - Epifānija https://youtu.be/mckcitDKLIc

Bruolāns - Šyupoj https://youtu.be/wiv7ikJm04o

Nerātnie Gansi - Kungu dzīres https://ej.uz/NeratnieGansi

Ozols - Saldējuma Sezona (Kristaps Ritms remikss) https://youtu.be/1v7GnidhK8A

Arturs Skutelis – Arkanar https://youtu.be/dFZG_NS9Bbo




Jūlijs


Dziesmas - 114

Bīti - 82

Albumi - 1 (Fisha - Blue Find )

EP - 4 (Aigo - Aiz Maskas, Sudrabu Sirds - OG Kush, Ritvars - Mans Ceļš, Zutis - 30)

Bītteipi - 1 (DXIVI$$ - Still Ballin' Vol 1)

Intervijas, sarunas, podkasti - 14

Pasākumi - 23



Kaut vēl mūsu ikdienu nedaudz ierobežoja dažādi pandēmijas noteikumi, neskatoties uz to, jūlija mēnesis iezīmēja dažādu pasākumu un aktivitāšu organizēšanas aktivtātes pieaugumu. Ghetto Games sporta aktivitātes notika gandrīz katru dienu, kur savu dalību ar maziem uzstāšanās pasākumiem ņēma arī reperi. Organizējās lielāki un mazāki koncerti, kas deva savu atelpu un bija kā svaiga gaisa un enerģijas iespēriens pēc nomāktā pavasara un vasaras sākuma.



Visam pa vidu, ar savu pārsteigumu pie klausītājiem nāca Ritvars, ar svaigu minialbumu “Mans Ceļš”.

Kaut daudziem no mums bija pārliecība, ka Ritvara ceļš Hip-Hop’ā ir beidzies un viņš ir uzsācis jaunu dzīves ceļojumu, tomēr izrādījās, ka Hip-Hop’a strāvojums tik vienkārši neatlaiž.

Interesants albums, daudz vecās skolas elementu, kas sapludināts kopā ar Ritvara storytelling’u.



Kā vēl vienu atgriezšanos pie klausītājiem gribētos pieminēt WX jeb Wiesturz. Savu atzīmi, ka viņš vēl ir šeit un ir ko teikt, atzīmēja dziesmā, sadarbībā ar Žaku (Jacques of S’T’A)Rozes Stiklā”. Un cerams, ka ar to viss nebeigsies.



Kaut arī daudzi ar skepsi uz to noskatījās, jo pieturējās pie domas, ka tur nekas īsti nesanāks utt. Bet neskatoties uz to, Zutis izdeva savu minialbumu “30”. Un jāsaka, ka šī relīze bija izdevusies tīri laba (tīri mūsu viedoklis), kaut zinot to, ka Zutis nav reperis ar stāžu, albuma kopējais skanējums bija un ir klausāms.



Par nožēlu daudziem, savu pēdējo sezonu izsludina 371 Battle. Kas liek sarosīties ļoti daudz reperiem, radot jautājumu “vai tiešām šai sezonai ir jābūt pēdējai?”.



Mūsu Jūlija dziesmas un video:


Kreisais Krasts - Krasta FM https://youtu.be/7FRuUk1_qdA

Pagastapuika - Saruna https://youtu.be/pbw_0ZIBvZw

Krahmalev - La La Land https://youtu.be/7-6OpR4uJlk

Kreisais Krasts - Flekksinonem (Pre'set remikss) https://ej.uz/KKPresetrmx

Sudrabu Sirds pied. Idus Abra - Tuneļa Redze https://youtu.be/bSyhKSNJQkM

Raymo x Mufasah - Каждый день https://youtu.be/020G45kD5Dk

WX & Jacques of S'T'A - Roze Stiklā https://youtu.be/SQY1jumpuEo

Zutis x Kurts - Viens Likums, Viena Taisnība https://youtu.be/QnqjVqBkBt4

JeeKaa - Tēmā https://ej.uz/JeeKaaTema




Augusts


Dziesmas - 137

Bīti - 88

Albumi - 2 (Molodoy Chi - Цветодин, Ozols - YAUDA)

EP - 3 (Sudrabu Sirds - OG Kush 2, NeoStas - Живой, alexfoxz - 5 elements)

Miksteipi - 3 (xantikvariāts - Ielu Sapņi Un Murgi, Denijs - Prom, Nātre - Pazudušie Ieraksti 3)

Intervijas, sarunas, podkasti - 19

Pasākumi - 48



Piedod par franču, bet iiiiiiibaaaaal kas par mēnesi! Pasākumi viens pie otra, visā Latvijas teretorijā un ikviens varēja atrast sev ko piemērotu, lai forši pavadītu laiku.

Tas pats arī ar dziesmām, bītiem un video, ausis un acis nespēja atdzist kā kaut kas jauns tika likts uz galda. Bija pat momenti, ka nevarēja normāli atsēsties, lai pārstrādātu vienu informācijas blāķi, kā otrs bija klāt. Jaudīgs mēnesis visos tā formātos.



Kā vislielāko šī mēneša sprādzienu bija sagatavojis Ozols ar trīs dienu koncertu maratonu, pirms tam nododot publikai albumu “YAUDA” ar titulsinglu “Nāves Ēnā”, kas tanī brīdī noteikti daudziem iekāra žokli, arī mums.

TRĪS DIENAS!!! Lai svētie nogrābstās! TRĪS DIENAS!!! Ozols Rīgu dimdināja pārvēršot Sporta ielas kvartālu par OZ ielas kvartālu uz ilgu laiku, jo tāds koncertu maratons uz mūžiem paliks visu mūsu atmiņās. Visu lieliski papildināja jaudīga reperu un mūziķu plejāde: Prusax, Viņa, Fiņķis & PRAGAII, Tehnikums, Eliots, Melikols, rolande če, xantikvariāts un vēl daudzi citi, sadalot Rīgas gaisu reizinātājos tā jaudīgi un uz ilgu laiku. PALDIES Ozolam un komandai par ieguldīto darbu, par lielisko albumu un jaudīgajiem koncertiem. Visu cieņu!



“Labs darbs, kas labi padarīts” - droši šo teicienu var attiecināt uz Nātres dubulto miksteipu “Pazudušie Ieraksti 3”, kaut izdošanas termiņi tika pārcelti varākas reizes, bet tas nemazināja gandarījumu pašam Nātrem un arī klausītājiem, jo albums tiešām ir pamatīgs un neliek vilties ne mirkli, kad tiek ieslēgts noklausīties. Tur ir viss, no atklāsmēm līdz tiešai “kā ar pirkstu acī” runai par lietu. Vēl viens no šī aizgājušā gada albumiem, kas tiek pievienots “jāpaklausās ik pa laikam” sarakstam.



Kā vēl vienu no pasākumiem, gribētu pieminēt BeThere Entertainment rīkoto Block Party, kas skaitās Hip-Hop’a dzimšanas dienas ballīte, atzīmējot nu jau aizgājušos 47 gadus šai kultūrai. Visas dienas garumā Autentikas pagalms pārtop par milzīgu Hip-Hop’a kultūras ballīti ar graffiti, brīvrunām, breiku, DJ performancēm un reperu uzstāšanos, atzīmējot šo mums svarīgo datumu sirsnīgi. Paldies BeThere komandai par organizēšanu un ļoti ceram, ka būs arī nākošo dzimenīšu JAM’i.



Mūsu Augusta dziesmas un video:


Ozols - Nāves Ēnā https://youtu.be/l6vi-btfO6E

Nātre - Slikts Cilvēks https://youtu.be/Y93q2HIK_fk

Jandars - Lai Tukšums Paliek Maisā https://youtu.be/YNtfSEcC2PU

Silinshm x Nātre - Laikam Laikā https://youtu.be/4BdgubrTJ0Q

artis 3PK - Nekam Nav Vainas https://ej.uz/artis3pk

Sudrabu Aifs x Sudrabu Sirds - Machine Gun Reps (Birch Please remikss) https://youtu.be/dxBn5REYzBc

Sudrabu Sirds x Grafomāns - Ielu Paragrāfi https://youtu.be/kF4vrjk7EOE

Melikols x Kristaps Ritms - Viss ko man vajag https://youtu.be/NhZFU890SUc

Sirds Swaggers - Sieviete Dieviete https://youtu.be/SbTdVAKNN8A

Punkts uz I - Pound Cake Remix https://youtu.be/3YIU4GIAswg

Goča - Vakardienas Blūzs https://youtu.be/eKDNfo_xU7Q




Septembris


Dziesmas - 84

Bīti - 87

Albumi - 5 (HUNN - HUNNY, Nova Koma x Edavārdi x Idus Abra - Vismaz 9 reizes, Kreisais Krasts - Krasta FM, Ozols - Sporta Live, mc apšaude - Atšujies)

Miksteipi - 1 (alexfoxz - Tape 2020)

Intervijas, sarunas, podkasti - 9

Pasākumi - 27



Arī septembris ar pasākumu blīvumu un dažādību bija spējīgs veldzēt jebkuru Hip-Hop’a izslāpušo sirdi, neskatoties uz to, ka it kā pienācis skolas laiks un gaisā virmoja ierobežojumu kaitinošais smārds.



Septembris visai Latvijas Hip-Hop’a komūnai uzsākās ar sēra vēsti par to, ka Rolexus devies uz labākiem medību laukiem.

Dusi Mierā Rolexus. Tu esi mūsu atmiņās.



Otrais gads pēc kārtas kā Kreisais Krasts izdod pilnmetrāžas albumu “Krasta FM”. Kā paši krastieši teica, ka šis karantīnas laiks bija visus piebremzējis uz citām aktivitātēm, tad lai tukšais laiks neietu zudumā, izmantojuši produktīvi un ierakstījuši albumu. Jāatzīmē, ka albumu ekskluzīvi, trīs dienu garumā, varēja noklausīties KK FEAST, kur katru dienu, ar atsevišķiem gabaliem, uzstājās kāds no Krastiešiem. Veiksmīgi un lietderīgi ieguldīts laiks labā albumā ar lieliskiem albuma singlu video.



Tas, ka šis aizritējušais gads kultūrā ienesa daudz kvalitatīvus un ievērības cienīgus video, liecina arī fakts, ka Latvijas Hip-Hop’a video bija iekļauti Starptautiskajā kino festivālā Riga IFF 2020, nominācijā kā labākie “Baltijas mūzikas video”.

Nominācijai tika izvizīti:

Arturs Skutelis - Arkanar,

rolands če - Riņķa deja (Krievu rulete),

Ozols - Mūžība

Tas ir mazs solis kā atsevišķam izpildītājam, bet liels solis visai kultūrai, parādot to, ka te nav nekāda tukša vervelēšana, te viss ir vairāk kā nopietni.



Ar jumtu nonešanu Madonā un Jelgavā, veiksmīgi tika noslēgta Republikas tūres koncertu sērija. Republikas Tūres pasākumu sērija ir īpaša ar to, ka visos citos pasākumos, kas notiek reģionos, nav iespējams dzirdēt ne vairākus reperus uz vienas skatuves, ne arī koncentrēti katra izpildītāja lielākos hitus, apvienojot tādus Hip-Hop māksliniekus kā ansis, Singapūras Satīns, Edavārdi un Prusax.

Gadījumā, ja nesanāca tikt uz kādu no Republikas Tūtes koncertiem, Jelgavas koncertu vari noskatīties šeit: https://youtu.be/9n17ZF9we-8



Septembri (ar savu startu) noslēdza dažādi vērtētais, bet tomēr gaidītais un pēdājais 371 Battle “Last Dance”. Dažas dienas pirms pasākuma starta, visam pasākumam piparu piemeta Latvijas krievvalodīgais MC ДакДаффи ar diss dziesmu 371 organizatoriem, izpildot to Latviski. Visa pamatā esot bijis līdzdalības atteikums 371 Battle pēdējā sezonā. Uz to brīdi nekas tāds, tik izteikti nav bijis Latvijas Hip-Hop’a scēnā.



Mūsu Septembra dziesmas un video:


ДакДаффи - Body Bag https://youtu.be/iu0mGweHSZs

Punkts uz I - Es peldu nevis slīkstu https://youtu.be/YQxEevuvR6g

Mufasah x Raymo - Бокалы Вверх https://youtu.be/uu0DncgTjyw

Sudrabu Sirds - Maigās Mokas (pied. Sudrabu Aifs) https://youtu.be/vvGiZJCELwU

Kaizers & Melikols - Meli un Taisnība https://youtu.be/a5H3WNqDdDM

INпульс - Песочные Часы https://youtu.be/vdfiA2tIQjI

Zutis x Kurts - Es sevi radīju pats https://youtu.be/W2knCy8TVTc

graafs - Skaidrā https://youtu.be/fW5uLM6xx3M




Oktobris


Dziesmas - 74

Bīti - 98

Albumi - 3 (Lessijs - Karjers, Nikita M - Studija B, ansis - Liela Māksla)

EP - 3 (Dii - K Dzīve, TiGhost - делай себя сам, DISTXRD x THRASHBOI - Halloweed)

Bītteipi - 1 (Amega - Beat Tape)

Intervijas, sarunas, podkasti - 10

Pasākumi - 26



Kaut sabiedrību un kultūras dzīvi atkal lēnām sāka pārņemt kārtējie pandēmijas ierobežojumi, oktobra pasākumu kalendārs nemainījās un pielāgojās situācijai, cik tas bija atļauts, dodot savu pēdējo iespēju šajā aizejošā gadā redzēt savus iemīļotos izpildītājus koncertējam.



Tomēr tas notika, neskatoties uz pandēmijas ierobežojumiem, no marta pārceltā, Dankana Makmillana lugas “Monstrs” (Dmitrija Petrenko režijā) ar Prusax mūziku, piedzīvoja pirmizrādi. Un tagad 100% var teikt, ka Latvijas jaunās skolas Hip-Hop’a skanējums ir ne tikai straumēšanas platformās, bet arī uz Dailes teātra skatuves. Lieli Fakti.



Latgalē ir ne tikai Hip-Hop’s, bet arī burgernīca/kafeijnīca “1177 Burgerneica”, kuras vadību uzņēmies MKH41 biedrs Archa 1177. Vēl viena ar Latvijas Hip-Hop’u saistīta vieta, kuru vērts apmeklēt. Ja esi Ludzā un esi sevis cienošs Latvijas Hip-Hop’a cienītājs, apciemo “1177” un atbalsti Latgales brāļus un māsas.



Kaut pēdējais lielais koncerts, pandēmijas ierobežojumu nomocītajā gadā, tas bija gana enerģisks un pārsteigumu pilns, noslēdzot lielo koncertu sēriju aizgājušam gadam ar atzīmi lieliski.

Runa iet par vienu no visgaidītākajiem koncertiem - “Koncertprogramma "Pa Apli" ar Very Cool People, ansi, Edavārdi un Kristīni Prauliņu”, kur organizatori bija pielāgojušies un ievērojot epidemioloģiskos nosacījumus, koncertu sadalīja divās daļās, lai visiem biļešu īpašniekiem būtu iespējas apmeklēt šo koncertu. Tas ir ļoti pārdomāts gājiens un mēs domājam, ka visi apmeklētāji ir ļoti pateicīgi par tādu situācijas risinājumu, sniedzot 1,5h garu enerģijas baudījumu ar anša un Edavārdi dziesmām Very Cool People aranžijā, liekot pat sēdus dejot - starp citu, koncerta sērijas bija sēdošās.



Par to, ka ar Hip-Hop’u kā subkultūru ir jārēķinās un tai ir sava vieta arī Latvijas mēdiju telpā, tas ir fakts. Un tas arī ir noticis! Kopš oktobra beigām Radio Pieci ēterā, piektdienās 21:00 ir raidījums par Hip-Hop’u - “REPortāža” ar rolandu če. Vēl viens mazs, bet nozīmīgs solītis mums svarīgajai kultūrai.



30. oktobra naktī Latviju pārņēma skaļāku un klusāku atkrītošo zokļu plaukšķi, tecēja patiesu emociju asaras, šķiltavu šķilas skanēja biežāk. Liela tautas daļa bija pārsteiguma apjukumā, aiz pirmā šoka, stresā meklēja piekto stūri savās četrstūrainajās istabās. Tā varētu īsumā aprakstīt pirmo stundu, kad ansis tautās palaida savu jauno, ilgi gaidīto albumu “Liela Māksla”. Ko tādu negaidīja neviens, ka joprojām ir dzirdamas patiesa šoka un patiesu emociju pilnas runas.

Albums, kas jau tagad ir leģendāra albuma statusā, par kuru vēl ilgi runās un analizēs. Albums, kuram viennozīmīgi ir vieta līdzās S’T’A - Manas Pilsētas Skati, Armands, Gustavo - Beidzot, Ozols - Cieņa un Mīlestība, Artura Skuteļa - Manī Mīt albumiem. Un ļoti ceram, ka pienāks tā diena un būs limitēta tirāža CD formātam, lai fani var pievienot savām fiziskajām kolekcijām.



Mūsu Oktobra dziesmas un video:


Idus Abra - Pamats https://youtu.be/KO9LS6YE4i0

Black Cassidy - What's Poppin Remix (Latvian) https://youtu.be/Kmkb1WFTTrg

E.V. - #LightOneCypher (eLZhi - "Light One Write One") https://youtu.be/T4N2w0qlIu0

Kreisas Krasts - Space Jam https://youtu.be/441GQQT8WTo

Artūrs Jenots & Karlīna - Vēl viens lietus https://youtu.be/hnsIGVoU1Q4

Kurts & 4ii - Indīgs https://youtu.be/gGJ9HuLvSwY

Pagastapuika x Maikijs - Tu un Es https://youtu.be/4GkUOOXwXJU

Rvmzijs x Nātre - Uzmācoties Skumjām https://youtu.be/bsJtMfM0FDw

Grafomāns x Kris Brand - Miljonumeitene https://youtu.be/EgRbzo6aRtA

Sourj x Rencis - Piedod Man https://youtu.be/bVQC7jneUgw

Rafiks x DzhaHaze - Pow Pow https://ej.uz/rafiksxdzhahaze




Novembris


Dziesmas - 102

Bīti - 124

Albumi - 4 (Johnyboy - Демоны проснутся в полночь, artis 3PK - Dubļi, 36 Grādi - Rosols, TALA - Tala)

EP - 2 (Zemējums - 03.11, lauku puikas - Slapjie Sapņi)

Miksteipi - 1 (3Fiddy - The 3Fiddy Mixtape)

Bītteipi - 2 (PRAGMAT - Eternal Future, SISKELA - Off Those Screens! Instrumentals)

Intervijas, sarunas, podkasti - 7

LIVE pasakumi - 5



Pienākot novembrim ar atceltajiem koncertiem un jebkāda rakstura un lieluma pasākumiem, likās, ka iestāsies kāds klusuma periods, jo kopējā gaisotne bija ļoti nomācoša pie jaunajiem pandēmijas noteikumiem. Kā tautā saka - veltas cerības, dziesmas un bīti cepās, albumi noklausīšanās rindā stājās viens pēc otra, intervijas un sarunas ierakstījas. Radot sajūtu, ka neviens netaisās nodoties mieram un atpūtai.



Kā vienu no novembra albumiem gribētos atzīmēt TALA albumu. Kaut nav 100% repa albums, bet ar tiem dažiem repa elamentiem kopējā skanējumā, piedod šim albumam īpašu noskaņu. Otra lieta, kas mūsu uzmanību pievērsa šim albumam bija tas, ka šis ir TALA (exELFS) pirmais un pašlaik vienīgais soloalbums, kaut zinam to, ka Elfs Latvijas Hip-Hop’a scēnā nav pirmo gadu un jau sen gaidījām pilnvērtīgu materiālu albuma formātā.

Konceptuāli albums ļoti interesants, neparasts un tanī pat laikā piesaistošs, to pašu arī var teikt par video - kvalitatīvi, piesaistoši un mūsu scēnā kas jauns un svaigs.



Kā otru novembra albumu, kas piesaistīja uzmanību, bija arta no 3PK albums “Dubļi”. Albums vairāk balstīts uz elektoniskās mūzikas bāzes, to papildinot ar Arta lirikām, kas kā vienmēr ir pārdomātas, tehniski sakārtotas, ar viedokli un enerģiju, kas lieliski papildina albuma kopējo skanējumu. Tiešām interesants un saturiski bagāts albums.



Mūsu Novembra dziesmas un video:


Eifrosinīja - Man Vajag Vietu https://youtu.be/pi566x5fmUk

TALA - Tur Kur Saule https://youtu.be/qfQJeUQ2r7o

E.V. - Love, Not Recognition https://youtu.be/bvyK7LEuEeE

Lil Travis - Benefiti https://youtu.be/38GMNdxRs0A

Artuuro Schizo Phrenos - Kolosāli savā ādā https://youtu.be/R1zAujT2Nn0

keiwayy x HUNN - Pajāt https://youtu.be/Cy9giHbwDz0

Deniss - Viss Ir Vienkārši https://youtu.be/l-DGNivhwCc

Fronto - No Logos https://youtu.be/Pg4A2bbATBk

Pagastapuika x Maikijs - 1,2,3,4,5,6 https://youtu.be/oDe7f23vHJ0




Decembris


Dziesmas - 102

Bīti - 179

Albumi - 3 (Kontraflovs - Fokus Pokus 2000, PACKMAN - Stūra Biznesmeņi, Pafs - 369)

EP - 2 (Sudrabu Sirds - UK2LV, DISTXRD - Asthenia)

Miksteipi - 1 (bbrage - BBYTAPE)

Bītteipi - 3 (Sintl Prod. - Beat Tape Vol. 2, Oriole - Its Alive Mix Beat 11 (2020 Final), DXIVI$$ - Make Endz Meet Pt.2)

Intervijas, sarunas, podkasti - 7

LIVE pasākumi - 8

LIVE koncerti - 2 (Red Bull SoundClash, MC Ras twitch koncerts)



Īsts svētku mēnesis ar muzikālām dāvanām un pārsteigumiem. Mēnesis, kas parādīja, ka vēl spējam rast līdzjūtību un iedvesmu doties palīgā, kaut ar dziesmu, lieliski parādot, ka kopā darot var sadarīt lielas un svarīgas lietas.



Red Bull SoundClash, pasaules mēroga koncerts/sacensība iesāka mūsu decembri. Savā starp par Red Bull SoundClash Latvija titulu cīnijās Ozols un Carnival Youth. Sacensības noritēja četrās kategorijās, kur mākslinieki izpildīja savas un oponentu dziesmas dažādos žandros un aranžijās. Kopumā sacensības ļoti interesantas, jo bija iespēja izbaudīt labi zināmās dziesmas dažādos skanējumos, pat pārsteidzot ar to, ka arī tā var iespēlēt, padarot dziemu vēl interesantāku.



Savu gadu ar mega pārsteigumu mums visiem noslēdza MC Ras (Augša) un Kviesis ar projektu “Pafs”.

Sākumā visus noliekot uz mēmajiem ar grandiozu video “Kodekss”. Video kas daudziem lika iekārt žokli. Videoklipam ir četras daļas, kas tēlainā veidā attēlo paša mākslinieka dzīves gājumu, padarot to par sava veida dokumentālo īsfilmu. Pēc video prezentācijas notika online koncerts, iemetot pavedienus jaunā projektā un topošajā albumā, uz kuru nebija ilgi jāgaida. Jaunā projekta “Pafs” albums “369” ar singla video “Vispār” iznāca gada beigās, tā veiksmīgi noslēdzot gadu ar grandioziem video un lielisku albumu.



Arī Sudrabu Sirds sadarbībā ar Sudrabu Fam noslēdza savu aktīvo gadu ar lielisku minialbumu "UK2LV" un video materiālu pie tā. Aizgājušā gada laikā Sirds izmeta 3 minialbumus, kas nelika vilties Sirds faniem. Visu cieņu, par tik aktīvu darbību.



Savu uzmanību arī piesaistīja PACKMAN albums “Stūra Biznesmeņi”. Primajā momentā to klausoties, galvā noskrēja rindiņa no Rays panta “Pārbraukšu pāri ar visu kas ripo”. Kārtīgs Liepājas reps, bez nekā lieka, tā pa tiešo kā logā lidojošs akmens. Vēl viens albums kas pievienojās “jāpaklausās ik palaikam” sarakstam.



Savu mazo pārsteigumu pašās gada beigās mums visiem sagādāja Prusax, izziņojot par oficiālu pievienošanos Universal Music Latvija ģimenei. Lieli Fakti. Lielas Lietas.

Apveicam un novēlam izturību, izaugsmi un jaunas virsotnes.



Mūsu Decembra dziesmas un video:


Ozols - Stils (Metal Version) live @Red Bull SoundClash Latvia 2020 https://youtu.be/NXhbVQOVVh8

PACKMAN - Miglājs https://youtu.be/_tdidlE0Ud8

TALA - Pirms Satumst https://youtu.be/jFzC7rfRW-A

Rafiks x T.O.N.Y x DzhaHaze - Mans LaLa https://ej.uz/rafikstonydzhahaze

Sudrabu Sirds x G-Town Drift - Uzsniga Sniedziņš Balts https://youtu.be/X6V2Yhk39ZA

Edgars Sniegs pied. Dj Monsta un Imants Ziedonis - Jauna dzīve sākas https://youtu.be/TqmwH6e_B9w

o d s - she wanted some benzins, but all i had was gaaze (i am lactose intolerant) freestyle https://ej.uz/odsbenzins

Kurzeme x Gendalfs - Kara Sauciens https://ej.uz/kurzemegendalfs

E.V. - Out Of Focus https://youtu.be/Ub68f18qlu4

Sean K. - Brothers https://youtu.be/TPvmkwja2dQ

Ozols & rolands če - 1000 km https://youtu.be/7RHT0OvQUKk

Kreisais Krasts - Pacel rokas https://youtu.be/ZI3DArdE4DQ

E.V.- Slavas Dziesma https://youtu.be/WgYNQm50loU

Burlaks pied. Nātre - Rindu pietiek dienām https://youtu.be/RPLucB-t6a4

TALA & PAULA - Tavs Ceļš https://youtu.be/fFp1a0B49j4

Nātre pied. Burlax - Gaisma https://youtu.be/FSMy-4Hy_dM

Felipe G, Reiks, PAVLO, Deniss - Šovakar https://youtu.be/nGJm2cjmad0

Юст - Versace 2020 https://youtu.be/H7gAkV7t_44

Uzeens - Reprezents 3 https://youtu.be/h4TYS_GcxrE

Idus Abra - Sparings https://youtu.be/ug8AtxYuSWE

3PK - Pasties Pasties https://youtu.be/vaGFG6DNxkY




Hip-Hop’s kā kultūrā sastāv no vairākiem elementiem un arī Latvijā visi šie elementi ļoti aktīvi darbojās un attīstās, padarot mūsu ikdienas krāsainākas un interesantākas.

Arī mēs centāmies piesekot tiem līdzi, lai arī mūsu atskati un notikumu klāsts būtu dažāds un interesants.


Kā visievērojamākais mūsu kultūras elements ir Graffiti jeb StreetArt, kas tagad jau kā urbānās mākslas veids, pārņem arī galerijas un privātās kolekcijas. Arī pe mums ir ļoti daudz šīs mākslas darboņu (visus pat īsti nezinam), kas aktīvi atstāj pēc sevis kādu šedevru.

Šādus šedevrus joprojām aktīvi veido KRYS, ne tikai graffiti klasiskā izpratnē, bet arī telpu dizainus ar dažādu materiālu pielietošanu, vada graffiti un breakdance meistarklases bērniem. Pašlaik aktīvi ar domubiedriem organizē 35 gadu jubilejas pasākumu kopš pirmā breakdance viļņa Padomju Savienībā (PSRS).


KIWIE - šis mākslinieka vārds nevienam nav svešs un neradīs šaubu, ka viņa darbi un pieeja to izpīldījumam liks iekārt žokļus. Arī KIWIE aizgājušais gads bija ļoti aktīvs, tika organizētas meistarklases, parādījās jauni FAT MONSTER’i ielās, gan uz sienām, gan uz apģērbiem un atribūtiem, kas lieliski papildināja fanu kolekcijas. Gada beigās KIWIE laboratorijā notika negadījums. Kopā ar BHS eksperimentējot ar krāsām un darbnīcā atrastām vielām, notika reakcija un viens monstriņš atdzīvojās, nobijās un aizmuka. Cik mēs zinam, izmeklēšanā esot iesaistījies slepenais dienests KBI, kas visus atrastos pierādījumus apkopo un nogādā saviem aģentiem pa visu Latviju.

Ja redzi monstriņu, zvani uz +371 90006083 un palīdzēsim atgriezties viņam mājās.


Ja esi bijis Ropažu pusē, noteikti esi manījis smukās un krāsainās sabiedriskā transporta pieturas un dažādus sabiedrisko objektu sienas. Par to skaistumu parūpējās Holis Art. Padarot šos noplukušos, pelēcīgos objektus interesantus, smukus, kuru tuvumā gribās uzturēties maksimāli ilgi.


Visus mums zināmos graffiti mākslinieku neuzskaitīsim, tad šis atskats izaugs divas reizes garāks. Bet droši varam teikt, ka arī viņu darbības bija aktīvas un tika veidoti jam’i sadarbībā ar dīdžejiem un reperiem.



Tikpat ievērojams elements, kas atrodams līdzās graffiti, ir breakdance un hip-hop dejas, kas Latvijā arī tikpat aktīvas kā pārējie kultūras elementi. Kaut pandēmija ierobežoja grupu nodarbības vienā telpā, dejotāji nenolika botas plauktos, bet aktīvi izmantoja interneta tehnoloģijas un organizēja online sacensības un apmācību, nedodot iespēju iemaņam aizmirsties un izcīnot ievērojamus panākumus starptautisku pasākumu merogā.

Paldies Factory Kingz, Veizāna dejas skola, A&K, Ghetto Dance Academy, Baza, Doza dejotāju un horeogrāfu kolektīviem par pasākumu un deju kursu organizēšanu.



Līdzīgi kā dejotāji, arī dīdžeji ,ievērojot ierobežojumus, organizēja tiešraižu sesijas un spēlēja mums mūziku, loop’oja un māsterēja bītus, tādā veidā komunicējot ar saviem sekotājiem.

Paldies Ritma Institūta kolektīvam par rīkotajām DJ sacensībām, Birch Please, PM2THEAM, DJ Aspirīns, Funky DJ Elegant par tiešraižu sesijām.



Aizgājušā gadā mums kā patīkams pārsteigums bija tas, ka savas aktivitātes atsācis viens no Hip-Hop’a elementiem, kas Latvijā nepelnīti ir piemirsts - bītbokss (bīta radīšana ar muti un balseni). Komūna faktiski nesen apvienojusies, veidojot savus kursus un tiešraižu sesijas, lai attīstītu savu tehniku. Kaut komūna ir jauna, bet jau ir vērā ņemami panākumi, kas Latvijas Hip-Hop’u šajā disciplīnā nes pasaulē.

Novēlam vēl lielākus panākumus un komūnas pieaugumu.




Kaut aizgājušais gads ir bijis tāds, kāds tas ir bijis un tā atskaņas joprojām nedaudz maisa gaisu…

Bet, savelkot šos ciparus un notikumus, ar vieglu izbrīnas pilnu nopūtu,varam teikt, ka gads ir bijis ļoti aktīvs un dažāds, dodot iespēju izvēlēties jebko un pa druskam no visa.

Piedzīvojām nozīmīgu Latvijas Hip-Hop’a vārdu atgriešanos pie dziesmu radīšanas, protams, arī jaunie aktīvi darbojās (kaut vienai daļai jāpiestrādā pie kvalitātes un satura), kas papildināja scēnu, liekot kultūrai augt un pilnveidoties, sniedzot mums patīkamus mirkļus ikdienā.

Šis gads pēc mūsu domām bija bagātīgs Latvijas Hip-Hop’a video klipu gads. Ļoti daudz video dažādās kvalitātēs un formātos, no klasiskā graustu/urban video, līdz pat scenāriski pilnvērtīgam īsfilmu formātam, noliekot jaunas latiņas un parādot vēlreiz, ka tas ir nopietni un tur nav sētas puišu būšana.




Jaunajā 2021. gadā novēlam izturību, veselību un tikpat produktīvu, vai pat produktīvāku gadu.

Tikai uz augšu!!!




Seko mums, dalies ar jaunumiem, sev tīkamu saturu un meklē jaunāko informāciju kādā no mūsu platformām:


Izsaki savu viedokli, diskutē ar citiem sekotājiem, uzzini jaunumus vai meklē papildus info kas tev ir svarīgs, tad droši dodies uz mūsu komūnas čata kanālu Discord:


Ja vēlies iesūtīt savu mūziku, kļūt par daļu no komandas vai vienkārši uzrakstīt kaut ko, ko vēlies, lai mēs izlasām/publicējam/saglabājam arhīvos, droši raksti uz e-pastu:


Vēlies atbalstīt projektu finansiāli, tādā veidā ieliekot savu artavu projekta tālākā attīstībā. To vari izdarīt ar ziedojumu projekta PayPal kontā:


Liels paldies par Tavu atbalstu, par to, ka seko līdz tam, ko mēs daram un mums ir liels prieks par to, ka spējam turpināt darīt un apzināmies, ka mūsu darbs tiek novērtēts!



Viena Mīlestība!

bottom of page