top of page

48. nedēļas atskats

Noslēdzošā novembra nedēļa bija patiesi pilna ar ļoti dažādu piedāvājumu, gan muzikālā dažādība, gan pasākumi. Šis ir nozīmīgs gads, Latvijas HipHopā. Notiek ļoti daudz pasākumi, ārā no skapjiem nāk ārā tie, kas gadiem ir bijuši klusi, vai dzimst jauni, spēcīgi izpildītāji. Tā kā visa kā ir bijis daudz, ķeramies klāt visam tam.


Muzikālie jaunumi

Pagājušā nedēļā, par muzikālo jaunumu parūpējās šī gada jaunais izpildītājs, kas sevi ir pieteicis kvalitatīvi un pārliecinoši. Tas ir Jānis Zeļģis, jeb vnk Zeļģis. Un dziesma – radi paliekošu.

Nākamais jaunums bija no mums, jau zināmas apvienības izpildītājiem. Tie ir puiši no Kreisais Krasts. Punkts uz I un EikhsO. Atgādinām, ka EikshO solo koncerts būs pēc 371 pēdējās kārtas. Un viņš ir arī viens no šīs sezonas tiesnešiem. Un dziesma, kas tika parādīta – Pierādi.

Tad pie mums savu jaunāko skaņdarbu, piedāvāja Lessijs – Divatā. Arī viņš ir viens no tiem, kas ir ņēmis dalību šī gada 371.

Šo tandēmu, mēs varējām dzirdēt arī Ozola gala koncertā. Un tie ir Sudrabu Sirds un Sudrabu Aifs. Un pagājušā nedēļā viņi piedāvāja skaņdarbu – AYE.

Par šo izpildītāju, publiskā telpā saka – Tas ir mūsu Latvijas HipHop fāteris, jeb tēvs. Kas tas ir? Tas ir izpildītājs, kas cauri gadiem ir saglabājis sevi un savu vārdu un to zina jebkurš. Tas ir Ozols. Un viņam ir kopprojekts ar Jumprava, dziesmai – Peldētājs. Jaunā skanējumā, kas noteikti ir interesants.

Vēl pagājušā nedēļā pie muzikālajiem jaunumiem, parādījās Šaks, un šajā reizē ir izvilkts kaut kas no saviem krājumiem, un tapis tajos laikos, kad ir bijis tālu no mājām. No viesnīcas.

Šajā nedēļā ir vairāki jaunumi saistībā ar ar dalībniekiem, kas darbojas 371 un arī šoreiz. Packman kopā ar Reņģe izdod skaņdarbu – DīOuDžĪ / SUNS.

Jau vairākas nedēļas iepriekš, bijām likuši kā jaunumu, un publikai bija savs vērtējums, un tas nebija diez ko pozitīvs. Šim izpildītājam, noteikti būtu vēl ļoti jāpiestrādā, lai varētu laist ārā citiem, vērtēšanai. Teksts, ritms, diez gan vāji. Pie visa, plusu varētu pielikt par video. Tas šajā ir viss saturīgākais. GUNCHA – Nezvani Man.

Un tad pilnīgam pretstatam, ar labu vārdu spēli, un ļoti pārdomātu gan domu un video, arī šajā nedēļā par jaunumu parūpējas Puriic. Viņš ir viens no apvienības Kohorta. Prieks klausīties. Dziesma - Kustība.

Nelielai atkāpei – Lil Karlix

Jau ilgāku laiku, esam sekojuši līdzi šim, jaunajam darbonim, un arī šajā atskatā ieliekam, šo jaunumu. Viena daļa jau ir paspējuši iemest savu domu, ka ir garām, bet gaumes mums katram ir tik dažādas. Šis jaunietis, šobrīd atrodas pavisam citos platuma grādos, un ir prom no Latvijas, un savas mūzikas radīšanā iespaidus gūst no tā kas notiek tajā krastā. Tas ir jaunietis, kas nāk no pazīstamās pilsētas – Liepājas. Un varam teikt, ka viņam ir super lielisks tētis, kas savu puiku atbalsta viņa darbos. Izpildītājs ir Lil Karlix. Tie kas ir dzirdējuši viņa tēta tehniku un pieeju, ir izteikušies ļoti pozitīvi, un sanāk arī labi. Tāpēc ieskatam, esam izvēlējuši šo mazo apsveikumu, kuru tad tētis izsaka mums saprotamā veidā. Ļoti mīļi.

Un muzikālais jaunums no paša Lil Karlix – Worth It.

Un tad viens no nedēļas beigu jaunumiem ir no LINLI – I don`t care.

Un pēdējais jaunums ir no Missionary. Tiesa, lielais vairums šo izpildītāju zina pavisam zem cita vārda, un vienu varam teikt, šis nav jauns izpildītājs, un šajā jomā darbojas jau ļoti ilgu laiku. Vien varam teikt, ka šis izpildītājs saknē nāk no – Salaspils. Tur ir arī pietiekami daudz labu izpildītāju. Un skaņdarbs ir – Pieci. Lieliska skaņas un vārdu spēles.

Šī bija pilna nedēļa, ar dažādiem jaunumiem, no dažādiem izpildītājiem. Lai arī ārā ir vēss, un ir sajūtama ziema, izpildītāji rūpējas par jaunumiem, un pietiekami augstu temperatūru.


Ja arī Tev ir jaunumi – raksti mums – hhnolv@gmail.com


Citi jaunumi

Pagājušā nedēļa iesākās ar jaunu Karsts Karsts podkāstu. Tajā ciemojās – TRIPPLE SEX. Puiši ir izdevuši savu EP, ko var atrast straumēšanas platformās. Lai arī saruna ir pietiekami gara, tad saturiski grūti izsekot, cik ļoti no stāstītā ir pilnīgs sviests, un cik no tā ir nopietni fakti. Citas reizes, ir gana skaidrs, kas ir ieradies, un kas ir izpildītājs, tad šoreiz, ja neesi tajā iekšā, saprast ir gana grūti. Būtu prasījies kāds intro, informācija. Tas šajā reizē ļoti pietrūka. Bet tā visā visumā esam gandarīti, ka puiši strādā un meklē jaunus cilvēkus ar kuriem aprunāties un kurus uzaicināt uz saviem podkāstiem.

Pie jaunumiem bija videoklips Ozols – Jumprava. Un lielākai publikai tika arī dota iespēja redzēt, kā tas tika izpildīts Siguldas koncertā šogad.

Un tad nepilnas minūtes video atskats no Ozola pēdējā karstākā koncerta, kas notika Dzelceļa muzejā.

Vēl jau pie pierastā podkāsta Karsts Karsts, pagājušajā nedēļa tika palaists pirmais raidījumu cikls, kuros tiek vērtēti, analizēti, un vairāk pastāstīts par kādu video klipu. Šajā reizē izvēlēts ir Kreisais Krasts – Tu saki.

Un viss beidzot, varam teikt, ka šis etaps, starp šiem diviem izpildītājiem bija reti saturīgs, no visiem iepriekš dzirdētajiem. Par ko ir stāsts? Par 371 Battle, un cīņu starp diviem: Kjuumanis vs Packman. Var redzēt, ka Kjuumanis tajā formātā jūtas ērti un komfortabli, un zina kā panākt savu, kamēr viņam pretī stājās pretendents, kas ir gana spēcīgs un spējīgs sevi pasniegt, un to arī lieliski pierādīja šoreiz. Ievērtē arī Tu, un noskaties šo. Ir ko redzēt.

Pasākumu atskats


Aizgājusī nedēļa pasākumu ziņā noteikti neatšķīrās no citām, jo joprojām ir grūti izvēlēties uz kuru no pasākumiem doties, jo tie notiek paralēli viens otrs. No otras puses – tas parāda tikai to, ka vajadzība un interese pēc tiem ir, un ar tik pat lielu degsmi tiem ir jāturpinās.


Gribam pateikt lielu paldies FISOM kultūrtelpai Cup of Hope, kur notika ļooooti interesants pasākums, pagājušās nedēļā. Tā pat gribam pateikt lielo paldies Young Media Sharks, kas organizēja šo pasākumu. Un viss beidzot – Annai Lienei Brokānei. Par atsaucību un izveidoto atskatu par pasākumu.




Pasākuma “Ko par repu domā reperi?!” atskats.


Pasākumu sākām ar Artūra Jenota un Dāvja Dreimaņa 2014. gada filmas “Laiks ir uzvarējis” skatīšanos. Filma ir par diviem reperiem – Ozolu, kurš ir Latvijas repa tēvs un filmas tapšanas laikā nedaudz pagājis malā no tā, vairāk pievēršoties biznesam, un Fiņķi, kurš tajā laikā ir jauniņais repā un ieraksta savu albumu.


Pēc filmas Artūrs Jenots pastāstīja par filmas tapšanas procesu un to, cik ļoti Latvijas reps pa šo laiku ir izmainījies. Jenots pieminēja to, ka šis ir zīmīgs brīdis, kad filmu atkal noskatīties. Filmā ir fragmenti no apvienības “Kreisais Krasts” koncerta Sapņu fabrikā, kura sākumā Ozols liek savas plates. Pirms mēneša “Kreisais Krasts” ar savu lielkoncertu burtiski aizdedzināja Hanzas peronu un tikko pirms nedēļas Ozols, kurš 2014. gadā saka “Cik tad ilgi var repot?”, aizvada izpārdotu koncertu Latvijas Dzelzceļa muzejā. Noskatoties filmu tā vien gribas savilkt paralēles ar notikumiem 2014. gadā, ar to, kas notiek šobrīd un to, kas notika līdz šim. Artūrs atzina, ka šobrīd, ja filmētu filmu, tad to noteikti darītu pilnīgi citādāk.


Pēc Artūra stāsta uz skatuves nāca trīs reperi – viens no filmas galvenajiem varoņiem Ozols, ansis un Teacha. Diskusijas sākumā ansis izskaidroja kā reps atšķiras no hip – hop, kā arī sarunas laikā bija iespēja uzzināt, kāpēc reperi savās dziesmās lamājas vai tieši otrādi – nelamājas. Uzzinājām, ka, piemēram, Teacha dziesmas taisa, jo mīl sevi un uz anša jautājumu, kāpēc tad viņš dziesmas publicē internetā, reperis atbildēja: ”Tāpēc, ka es gribu citiem parādīt, cik ļoti sevi mīlu.” Mākslinieki padiskutēja par to, kurš, viņuprāt, ir visu laiku labākais reperis Latvijā un sniedza atbildi uz visu interesējošo jautājumu – kā tad reperi pelna naudu – un sapratām, ka šobrīd ir ļoti labs laiks uzsāktu savas repa gaitas gan puišiem, gan meitenēm un, ka pelnīt ar to naudu nav nemaz tik sarežģīti, tikai jāsaprot un jābūt gatavam, ka daudzas lietas nāksies darīt pašam un būs jārada lietas paralēli, piemēram, jāpārdod bīti, jātaisa savs merčs vai kas cits. Vēl kāda svarīga tēma, ko diskusijā izrunājām, un iespējams tā ir ideja kādam jaunajam censonim – trūkst platformas, kur tiktu apkopota gan Latvijas, gan Igaunijas, gan Lietuvas repa aktualitātes – kā minēja Ozols: “”Ja šāda platforma būtu, tad es noteikti arī ik pa laikam paskatītos, kas notiek kaimiņvalstīs”. Diskusija bija interesanta un ja uzliek trīs reperus uz skatuves padiskutēt, tad nost no skatuves viņus dabūt ir grūti un pat nevajag uzdot jautājumus, jo viņi paši lieliski tiktu galā. Kā arī pats ansis pēc diskusijas minēja: “Pasākumu varētu sadalīt 10 dažādos tematiskajos vakaros un tāpat vēl paliktu puse dzīves, ko izrunāt”.

(Anna Liene Brokāne)


Arī mums izdevās būt šajā pasākumā, un varam vien piebilst, ka pasākums kopumā bija vnk ideāls. Kad tas bija beidzies un devāmies prom, bijām noķēruši to vaibu, ko citreiz nevar dabūt citos tusiņos un ar šmigu.


Šajā vietā varēja dabūt vai nu dažādu kafiju veidus, vai arī tējas. Vieta ir pietiekami liela, lai tajā organizētu dažādus pasākumus. Un tieši ideāla, lai veidotu šādus diskusiju pasākumus. Organizatori bija parūpējušies arī par uzkodām, un dzērieniem, tiem kas ieradās.


Vienīgi, brīdī kad runāja Jenots – būtu prasījies mikrofons, jo balss bija ļoti klusa, un dzirdēt, ja neesi pirmajā rindā, bija diez gan pagrūti, jo arī pēc lūpām, kaut ko nolasīt bija ļoti grūti.


Bet tā, cepuri nost. Diskusija kurā piedalījās Ozols; ansis un Teacha bija tik ugunīga un daudzpusīga, ka to būtu varējuši klausīties vēl ilgi, un varēja just arī no puišiem, ka viņi var stāstīt vēl ilgi un dikti, par visu, jo viņiem ir ko teikt.


Seko līdzi mums



Viena mīlestība!

bottom of page