top of page

3. un 4. nedēļas atskats

Interesantas un ar materiālu bagātīgas bija šīs divas aizritējušās nedēļas, radot siltu sajūtu un savu mieru mazajās Hip-Hop’a dvēselītēs, neskatoties uz jancīgajiem laikiem, kultūra tomēr dzīvo, veidojas un attīstās, piedāvājot mums plašu spektru materiāla, ar kuru veldzēties un rast iedvesmu darīt labas lietas.

Kas un kā…? Tas viss tālāk apskatā. Pirms ķeramies tam klāt, pārskriesim pāri Nedēļas TOP3 Dziesmām un Bītiem.




3. nedēļa


2. nedēļas TOP3 Dziesmas


1.vieta

Wiesulis x sangvn x Aureum Chaos - Hārvijs Dents


2.vieta

OG x Nelietis - Tikai Sākums


3.vieta

Maikijs - Aiznest līdz galam



2. nedēļas TOP3 Bīti


1.vieta

Thomas Haze - My Own Gost


2.vieta

Mvguwmusic - Koh


3.vieta

dotConcept - secret souce




3. nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā




3. nedēļa aizsākās ar sēru vēsti no Anglijas. Latvijas krievvalodīgo HipHop’a scēnu pametis reperis un bītmeistars STARIAD. Lai viņam vieglas smiltis!


STARIAD karjeras sākumi meklējami 2012/13. gadā, dzimtajā pilsētā Jelgavā. Tika izdoti daži singli šeit pat Latvijā, pēc kuru izdošanās pārcēlās uz dzīvi Anglijā, kas radīja nelielu radošo pauzi. 2017. gadā nometa semplu paku, kas liecināja par aktīvu muzikālo pašattīstību un iezīmēja jaunu STARIAD posmu Hip-Hop’ā. Tika izdoti vairāki singli un sociālajos tīklos izskanēja runas par varbūtējo albumu. Bet…! Cerēsim, ka draugi pabeigs iesākto materiālu un tiks izdots STARIAD piemiņas albums.



Izsakām līdzjūtību vecākiem un tuviniekiem. Vieglas smiltis tev Brāl’!




No literatūrzinātnes līdz hiphopam un no repa līdz disertācijai. Saruna ar Arturu Skuteli raidījumā “Zinātnes vārdā”.

Arturs Skutelis “Zinātnes vārdā” viesojas kā Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes lektors un doktorants. Viņš dara daudzas lietas un visas viņam ļoti patīk. Raksta mūziku, māca studentiem literatūras vēsturi, raksta dziesmu tekstus un disertāciju par latviešu psiholoģisko romānu 20. gs. un repo. Sarunas laikā pieskārās visām šīm tēmām, taču visvairāk par literatūrzinātni un Artura darbu tajā.

Raidījumu vada Ivars Austers.




Steps, Ozols un xantikvariāts izmēģina savus spēkus jaunā formātā - video sarunu / podkāsta formātā. Pirmā “Bla Bla Bla” epizode veiksmīgi aizvadīta un kā sarunu viesis bija Krivenchy. Novēlam izturību un sarunu epizodes vairāk par skaitļiem uz kalkulatora.




Savas klusuma pauzes pārtraukumu atzīmē Raivo Spoks ar putekļu notraukšanu no sava agrāk veidotā materiāla un nododot to mūsu ausīm, izveidojot nepabeigto un neizdoto gabalu izlases “nepabeigtie darbi (I daļa) / (II daļa) / (III daļa) (2007​-​2014)”.

Izlases ir pieejamas bandcamp servisā, kur ir iespēja šīs izlases (par simbolisku samaksu) iegādāties digitālo kopiju savai kolekcijai. Aizej un atbalsti, nopērkot šo izlasi.




Saruna ar BUSH raidījumā “Parasti ieraksti”. Par jauno albumu, un ne tikai ...





4. nedēļa


3. nedēļas TOP3 Dziesmas


1.vieta

ŪGA - Nelegālais Bizness


2.vieta

Nātre x Kurts - Nemierīgie prāti


3.vieta

OG x Nelietis - Reverse Hospitality



3. nedēļas TOP3 Bīti


1.vieta

Birch Please - Vienmēr ar mani


2.vieta

Thomas Haze - Crossroads


3.vieta

∆LΞX FΘXZ - Dealing





4. nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā




KURTS un Nātre radījuši dziesmu brāļu Ābeļu jaunajai filmai “Nemierīgie prāti”

Aprīļa sākumā pirmizrādi piedzīvos režisoru, brāļu Ābeļu jaunā pilnmetrāžas filma “Nemierīgie prāti”. Tuvojoties filmas pirmizrādei, nule publiskota dziesma ar tādu pašu nosaukumu, ko filmas skaņu celiņam radījuši divi Latvijā labi zināmi reperi – Nātre un KURTS.


Filma “Nemierīgie prāti” stāsta par brāļiem – māksliniekiem, kuri, gatavojoties savai izstādei un viens otru atbalstot, iepazīstas arvien tuvāk, tādējādi arvien vairāk nobīdot robežas tam, kas sabiedrībā un cilvēku attiecībās tiek uzskatīts par normālu. Filmas stāsts ir daļēji balstīts pašu autoru - režisoru Laura un Raita Ābeļu, kā arī operatora Mārča Ābeles - un tuvinieku pieredzē, kas palīdz to ne vien izstāstīt patiesāk, bet arī noķert nemiera noskaņojumu, kas šobrīd virmo pasaulē. Filma pēta robežu, kur mēs ikdienā novelkam līniju - kas ir normāls un kas vairs nav. Laikmetīgā māksla, bipolārie traucējumi, psihodēliskās pieredzes un pārdomas par laiku, kurā dzīvojam, - filmā ir sapinušās vienā trakā kamolā, kas draud eksplodēt.


Dziesma “Nemierīgie prāti”, kurā apvienojušies divi pašmāju hip hop veterāni – reperis Nātre un hip hop vecmeistars KURTS, ir mākslinieku individuālajās dzīves pieredzēs balstīta refleksija par filmas galveno varoņu sajūtām. Dziesma ierakstīta 2020. gadā, un kā norāda tās autori, tā ir bijusi unikāla pieredze radīt dziesmu filmai.


Jauns EP no MKH41 ģimenes! Šoreiz Bruolāns un Archa1177 apvienojās vienā EP “PIEC 20:00”, lai pateiktu, ka Latgalē Hip-Hop’s joprojām ir un nav iemeslu domāt, ka tam tur nebūt.

Ko lai saka? Kā vienmēr, MKH41 neliek vilties. Sulīgi bīti, kurus papildina Archa1177 un Bruolāna rīmes Latgaļu valodā. Bez gariem komentāriem, EP ieņem savu vietu “ik pa brīdim jāpaklausās” listē.

EP tapa rudenī, drēgnā laikā. Attiecīgu noskaņu var saklausīt arī ierakstītajā materiālā. "Pēc 20:00" ir kā atgādinājums klausītājiem, ka MKH41 nekur nav pazuduši” - Bruolāns




Bītmeistars un producents DETWUT noslauka putekļus no agrāk izdotajiem materiāliem un noliek tās bandcamp straumēs. Aizej un atbalsi, iegādājoties arī sev digitālo kopiju savai kolekcijai.




Interesants raksts no Aigas Leitholdes par Latvijas Hip-Hop’a albumiem, kas uzskatāmi Latvijas Hip-Hop’a stūrakmeņiem dažādos laika posmos. Atbildes sniedz KURTS, rolands če, ZEĻĢIS, ŪGA, BUSH, Ivans Baigais (Kreisais Krasts), BDM, Fiņķis, Prusax, Tambura Pesto (Singapūras Satīns), Kaizers (Kreisais Krasts), ansis, Ozols un Arstarulsmirus.




Bītteips / bītu izlase no NiklāvZ - Selected Works I /VI

Beidzot nonācu līdz šim brīdim, kad sapratu, ka visas manas labākās iespējas nāk no laikiem, kad es vai nu producēju mūziku, vai izlaidu to kā izpildītājs.

Es pārāk ilgi esmu sēdējis uz šiem bītiem. Šie bīti ir tie, kas padarīja mani par to, kas esmu šodien. Esmu daudz ko uzmāsterējis, bet neesmu neko izlaidis pārāk ilgu laiku. Kāpēc? Esmu bijis toksiskās attiecībās ar citiem un sevi, mēģinādams būt perfekcionists un daudz ko vārot sev galvā, šīs lietas var šķist kā attaisnojums, bet šīs lietas ir tās, kas neļauj mums atbrīvot savu radošumu un radību.

Tāpēc esmu nolēmis veikt šo izlaidumu kā sešdaļīgu kompilāciju, un katrā kompilācijā būs 15 sitieni no mana agrākā producenta laikiem. Relīzei nav apakšē nekāda koncepta, jo es sev piekritu un nostādīju, ka nebūšu pārāk sarežģīts ar to visu un vienkārši atbrīvošu, kā tas ir pašlaik.

P. S

Šī sešu bītteipu kompilācija ir veltīta visiem perfekcionistiem un pārākdomātājiem. Tavas labākās iespējas rodas, kad tu tās dari” - NiklāvZ




$pAZ nomet jaunu EP “Done”.

Long story short, šis EP ir mans veids sakot, ka es esmu beidzis cīnīties ar savu pagātni un sāku iet uz priekšu!” - $pAZ

Novēlēsim izturību jaunā ceļā, radošumu un jaunas relīzes.




E.V. izdod jaunu albumu “Smoke & Mirrors”


Apvienību “Kreisais Krasts” un “Brīvrunu Projekts” dalībnieks E.V. (īstajā vārdā – Kārlis Pauls Šēnhofs) 28. janvārī izdod jaunu soloalbumu “Smoke & Mirrors”. Albuma konceptuālajā saturā tiek aplūkotas tādas tēmas kā eksistenciālisms, ticība, mūzika, atkarības, cilvēcīgums, morālās vērtības un tostarp daudzas citas tēmas.


Šis albums ir kā sevis meklēšana pasaulē, kura ir pārblīvēta ar idejām – dažām ar spēcīgiem pamatiem, kur citām pamati ir tikai ilūzija. Kopsummā albumam ir četras konceptuālas nozīmes. Viena un visskaidrākā nozīme ir veltījums hip-hop mūzikai, jo tā man ir neatgriezeniski izmainījusi dzīvi. Cita nozīme ir par cilvēkam doto laiku uz šīs zemes, kas tiek nostādīts iepretim viņa izvēlēm, kā viņš to vēlās pavadīt, tādējādi izrādot savas prioritātes un vērtības tā procesa laikā. Tas ir viens liels stāsts, kuru caurvij idejas, kuras apguvu filozofijas studiju laikā, kad biju students Latvijas Universitātē. Ņemot vērā, ka es šo albumu veidoju ar piegājienu, ka tas ir mākslas darbs, atlikušās divas albuma nozīmes atstāšu klausītāja brīvās interpretācijas varā.” - tā E.V. komentē savu jauno albumu.


Māsklinieciskais piesitiens ir ne tikai dzirdams repera sešpadsmit dziesmu garajā albumā, bet arī novērojams albuma vizuālajā noformējumā, kuru veidoja autore Katrīna Megija Deičmane. Noformējuma vidū ir saredzama glezna, kuras autors ir repera E.V. vectēvs un prestižais māsklinieks, scenogrāfs un grāmatu ilustrātors Pāvils Šēnhofs (1924-2011), kura darbība ir cieši saistāma ar Latvijas Leļļu tēatri .

Starp albuma viesmāksliniekiem ir DJ Krii, DJ Vinvins, Mazais Zaļais, Krisy, Ods, Ieva Andersone, Ernests Aļļis, Oriole, PRGMAT, dotConcept u.c. Skaņas apstrāde un ieraksts tika veikts studijā pie repera rolanda če.

E.V. ir 22 gadus vecs hip-hop māsklinieks no Ikšķiles / Ogres, kurš raksta un izpilda dziesmas gan latviešu, gan angļu valodā. Viņš ir dalībnieks divās latviešu hip-hopa apvienībās – “Kreisais Krasts” un “Brīvrunu Projekts”, kā arī aizsācējs kustībai “TimelessR.”, kas savā būtībā ir radoša komanda ar dažādiem pārstāvjiem. Savas gaitas mūzikā viņš uzsāka 2016.gadā, bet debijas albumu “Imperfect World” publicēja 2017.gadā (ierakstīts Dirty Deal Audio studijā). Sekojot šim projektam, nākamais publicētais albums bija “2018” (ieraksts – rolands če), ko pats E.V. vairāk dēvē par “dziesmu krājumu”, nekā vienota koncepta ierakstu. Repera jaunākais albums “Smoke & Mirrors” (ieraksts – rolands če) izdots 28. janvārī, 2022.gadā.


E.V. ir uzstājies vairākos pasākumos gan kā solo izpildītājs, gan arī ar iepriekš minētajām apvienībām. Koncerti notikuši gan mazākos klubos, gan lielākajos Latvijas festivālos, piemēram, “Positivus”, “SummerSound”, “Baldones Waterfest” u.c.


Kā arī dziesma “The Magic” ir Radio SWH raidījuma “Priekšnams” balsojumā. Aizej arī tu un nobalso. Balsot var katru dienu.


Arī mums “HIP-HOP no LV” izdevās saorganizēt audiosarunu ar E.V. par jauno albumu un vēl šo to.


Mūsu sarunu cikla pamatdoma ir apzināt un iepazīstināt klausītājus ar Latvijas Hip-Hop’a vairāk vai mazāk zināmiem censoņiem un to svaigākiem jaunumiem attiecīgajā periodā. Seko līdzi mums sociālajos tīklos un nepalaid garām jaunu epizodi.


Seko mums, dalies ar jaunumiem, sev tīkamu saturu un meklē jaunāko informāciju kādā no mūsu platformām:


Izsaki savu viedokli, diskutē ar citiem sekotājiem, uzzini jaunumus vai meklē papildus info kas tev ir svarīgs, tad droši dodies uz mūsu komūnas čata kanālu Discord:


Ja vēlies iesūtīt savu mūziku, kļūt par daļu no komandas vai vienkārši uzrakstīt kaut ko, ko vēlies, lai mēs izlasām/publicējam/saglabājam arhīvos, droši raksti uz e-pastu:

hhnolv@gmail.com


Vēlies atbalstīt projektu finansiāli, tādā veidā ieliekot savu artavu projekta tālākā attīstībā. To vari izdarīt ar ziedojumu projekta PayPal kontā:


Liels paldies par Tavu atbalstu, par to, ka seko līdz tam, ko mēs daram un mums ir liels prieks par to, ka spējam turpināt darīt un apzināmies, ka mūsu darbs tiek novērtēts!



Viena Mīlestība!

bottom of page