top of page

19. un 20. nedēļas atskats

Kā nemanot ir palidojis laiks, tā, ka nākās piebremzēt, piesēst un atskatīties kas vairāk vai mazāk ir noticis šajās aizritējušajās divās nedēļās.

Kas un kā? Tas viss zemāk. Pirms ķeramies klāt atskatam, pārskriesim pāri Dziesmu un Bītu Top’iem.

Un protams saglabājam modru un gaišu prātu, pieskatiet savus līdzcilvēkus, veselību un izturību. Turās un tikai uz augšu māsas un brāļi.





19. nedēļa


18. nedēļas TOP3 Dziesmas


1.vieta

Saylen x Dže x Dee.Three - Vēja Spārniem Tālu


2.vieta

Uzeens - Glāzē Džins


3.vieta

Nelietis x Artuuro Schizo Phrenos - Arlabunakti




18. nedēļas TOP3 Bīti


1.vieta

Nakts ieraksti Production - Deep Dive In Your Mind


2.vieta

Nakts ieraksti Production - Middle Of The Lake


3.vieta

jam - granulated





19. nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā




“Jaunās skolas” teicamnieks: jaunais hiphopa izpildītājs Amanito izdod EP angļu valodā “5th dimension”


Amanito, klajā laida savu trešo studijas albumu “5th dimension”. Līdz ar albumu publiskots arī tajā esošā singla “Mirror” lirikas video.


Plašākā Latvijas hiphopa mūzikas fanu redzeslokā Amanito nonāca 2021. gada rudenī, kad klausītājus pārsteidza kā viens no viesmāksliniekiem pašmāju hiphopa vecmeistara Kurta jaunākajā albumā “Laikā”. Jaunā izpildītāja vārds pirmo reizi izskanēja 2020. gadā, kad viņš izdeva savu pirmo singlu “Tick Tock”. Šobrīd Amanito iznākuši jau 11 singli un 3 studijas albumi. Mākslinieks dziesmas izpilda gan latviešu, gan angļu valodā.


Minialbumā “5th dimension” iekļautas sešas kompozīcijas, kuras jaunais hiphopa izpildītājs radījis laikā no 2021. gada jūlija. Albums ir muzikāls ceļojums caur dažādām dimensijām, kuras nereti mūsu acīm ir netveramas, tomēr ir jaušamas dažādās dzīves situācijās.

Piektā dimensija ir vieta, kur katra doma kļūst par realitāti. Vieta, kur valda mīlestība un miers, vieta, kur neviens nav lieks un visi ir viens. Projekts iezīmē jaunas ēras sākumu gan manā radošajā ceļā, gan pasaulē ārpus mūzikas. Apsolu katru klausītāju paņemt līdzi nelielā prāta ceļojumā caur Amanito pasauli. Esiet sveicināti piektajā dimensijā!” tā par savu jauno minialbumu saka Amanito.

Amanito minialbums ierakstīts ierakstu studijā Mark1Records. Dziesmu instrumentālo pavadījumu radījuši divi producenti – pašmāju producents un bītmeikers Mark1 un producents no Skotijas BOKË.

Dziesmu skaņas apstrādi – miksu un māsteru – veicis Mark1.

Vienlaikus ar EP klajā nācis singla “Mirror” liriku video. Kā norāda Amanito, “Mirror” ir dziesma, kurā viņš izsakās par savām problēmām, kas noteikti ir skārušas arī citus. Hiphopa izpildītājs atzīst, ka agrāk viņam bija nepatīkami skatīties spogulī: “Tomēr tikai skatoties uz savu atspulgu un tam iestāstot, ka patiesībā esi daudz spēcīgāks, nekā pašam liekas, tu spēj tikt galā ar visu, kas tevi rauj uz leju.” Lirikas video veidojis Bryson Mercury (Reinards Jānis Saulītis).




Kādu brīdi atpakaļ 3PK artis izdeva jaunu albumu “Akmens”, arī mums izdevās saorganizēt sarunu ar Arti, par repa aizsākumiem, 3PK, jauno albumu "Akmens" un vēl šo to...

Sarunas ieraksts veikts attālināti, ar Instagram aplikācijas starpniecību un brīžiem ir skaņas kropļojumi.




20 gadi! Jap… 20! Tik gadus šogad nosvin Kreisais Krasts, apvienība, kuras paspārnē un ieteikmē ir izaugusi reperu, mūzikas un video producentu, streetart mākslinieku un vienkārši ikdienas klausītāju paaudze.

Šo zīmīgo jubilejas skaitli, Kreisais Krasts atzīmē ar video un dziesmu cypher manierē “Cypher 6 - KKXX”, tā izīmējot apvienības apaļo jubileju un darbu pie jubilejas gada albuma.

Apsveicam Kreiso Krastu jubilejā un novēlam visiem biedriem neizsmeļamu enerģiju un turpināt nest “KK” karogu tālāk. Tik uz augšu!




WHO I AM? – Iespējams, šī gada labākais krievvalodīgais rep albums Latvijā!


25 gadus vecais reperis E&T-96 laidis klajā savu jauno albumu “WHO I AM?”.

Autors pārstāv Daugavpils repa scēnu un mūzikā ir jau ilgus gadus. Jauno albumu viennozīmīgi var saukt par labāko projektu autora karjerā, pateicoties kuram, E&T-96 var uzskatīt par vienu no tehniskākajiem krievvalodīgajiem reperiem Latvijā!

Starp 15 dziesmām katrs atradīs kaut ko priekš sevis, jo viena no E&T-96 īpatnībām ir tā, ka viņš vienmēr cenšas taisīt dažādu mūziku. Nav starpības, tas ir Phonk, Drill, dziesmas par mīlestību, vai politiski-sociālas dziesmas uz trap bītiem – autors ir spējīgs uz visu un to pierādījis jaunajā albumā!

Pie projekta ir strādājuši bītmeistari no Latvijas, Ukrainas, Čehijas, Polijas un Krievijas. E&T-96 ir pazīstams ar savu dalību Panda Battle un PND organizētajos šoukeisos, kuros ir iespējams dzirdēt jaunā albuma dziesmas dzīvā izpildījumā.

Par nozīmīgāko albuma dziesmu autors uzskata “Не стреляй в меня”, to komentējot sekojoši: “Šai dziesmai nevajadzēja būt uz albuma. Viņai vispār nevajadzēja būt! Albums jau bija praktiski pabeigts, bet 24. februārī notika paši zināt kas. Mani pārklāja emocijas kuras vajadzēja izlaist ārā – tā radās šī dziesma. Priekš sevis arī esmu nolēmis, ka visus šīs dziesmas ienākumus no strīmingu platformām, nodošu organizācijām un fondiem Ukrainas atbalstam. Es vienkārši gribu palīdzēt cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama palīdzība un ar mūziku veidot mīlestību un mieru pasaulē.





20. nedēļa


19. nedēļas TOP3 Dziesmas


1.vieta

Fisha - Каждую Секунду


2.vieta

Kreisais Krasts - Cypher 6 (KKXX)


3.vieta

Gacho - Uno




19. nedēļas TOP3 Bīti


1.vieta

Nakts ieraksti Production - Underground Fairy Tales


2.vieta

Nakts ieraksti Production - Story Of The Light



3.vieta

soullove - Jesus Piece




20. nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā




Pēc nelielas pauzītes, pie mūzikas radīšanas atgriezies DISTXRD un nomet minialbumu “DIZY”.




Marko un Hotte publicē igli gaidīto EP “PĀVESTS & HOTTHEADS”.


Hotte debitējis latviešu hip-hopā mazāk kā pirms gada, ar viesu pantu uz Marko singla “Banda Līdzi”, bet jau paspējis iegūt spēcīgākā jaunpienācēja statusu, pateicoties saviem pantiem uz jaunākā Mauzoleju Muuzikas EP - “Demonu Dienas”. Viņš ir viens no trim šīs apvienības pārstāvjiem.

Vienkopus ar Marko, viņi izdod šo projektu, kas ticis ierakstīts sadarbībā ar dažādiem producentiem un viesmāksliniekiem. Uz mini albuma atrodami tādi vārdi kā Steps, Teacha, xantikvariāts, Oriole un citi.

“PĀVESTS & HOTTHEADS” ir 6 dzesmas, 18 minūtes garš mini albums, kas, neskatoties uz īso dziesmu skaitu, ir daudzveidīgs un parāda jauno repa duo no dažādām pusēm, ļaujot katram klausītājam atrast kaut ko sev tīkamu.

Par albuma vizuālo noformējumu parūpējies grafiskais dizainers segvārdā - “bbkhin”. Albuma vāciņa vizualizācijā iekļauti plaši pazīstamā multfilmu šova “Beavis & Butthead” varoņi, tika pārveidoti par jaunajiem reperiem un kalpoja par daļu iedvesmas arī EP nosaukumam.




Albuma centrā ir mākslinieka brīvības jautājums un refleksijas par mūziķa un mūzikas industrijas mijiedarbi. Man bija būtiski akcentēt tieši pagrīdes jeb neatkarīgās mūzikas aspektu – esmu dzirdējis sakām, ka būt par pagrīdes mūziķi Latvijā ir sinonīms neveiksmei, ka tas nozīmē nespēju gūt jebkāda veida panākumus. Es tā neuzskatu. Man pagrīdes mūzika ir nevis neveiksme, bet izvēle – izvēle brīvi īstenot jebkādas savas radošās idejas tieši tā, kā es vēlos, nebūdams atkarīgs ne no kādiem ārējiem apstākļiem. Ja vienā teikumā, tad “Jā” ir mākslinieka brīvības manifests, vai arī, precīzāk, mēģinājums šādu manifestu uzrakstīt. Kaut kur albuma zemdegās iespējams saskatīt Vladimira Nabokova romānu “Дар” un Federiko Fellīni filmu “8½”, taču “Jā” ir viscaur mans stāsts – stāsts par hip-hopu manī un mani hip-hopā,” saka Arturs Skutelis.


Albums “” ir ierakstīts aizvadītā gada laikā vairākās Latvijas pilsētās, vairums ierakstu īstenots Rīgā, studijā “msonic Baltic”. Albuma apstrādi veicis Jānis Šmēdiņš (FAKTS) Jelgavā, studijā “PrimeTime Records”.


Albuma ierakstā piedalījušies: Ūga (vokāls), BUSH (vokāls), xantikvariāts (vokāls), Vilhelms Karlsons (vokāls), Alise Golovacka (flauta), Dita Frīdenberga (saksofons), Mārtiņš Vilnītis (ģitāra), Gatis Ziema (ģitāra) un Dj Vinvins (skreči). Pie albuma muzikālajiem pavadījumiem strādājuši: NiklāvZ, Shenfi, Oriole, Oskars Iļjins, Rihards Štrauss, Noitro, Robis GKW un Arturs Skutelis.


Albuma vizuālo noformējumu veidojis Emīls Kālis. Albuma vāciņā izmantots fragments no Pītera Brēgela Vecākā (1525?–1569) gleznas “Bērnu spēles” (1560).

Vienā no albuma dziesmām dzirdams fragments no apvienības Runu Zāle dalībnieka Rolexus 2004. gada intervijas hip-hopa festivālā “Tre-Fira”.

Visi albuma “Jā” teksti: https://www.skutelis.lv/teksti


Cīņa un pašironija. Saruna ar reperi Arturu Skuteli



Šis būs tāds neliels atskatiņš par Artura Skuteļa koncertu Palladium.

Publiku veiksmīgi iesildīja DJ Vinvin, Ūga un BUSH. Ļoti veiksmīgs starts, kas publiku sagatavoja Skuteļa uznācienam. Pirmā koncerta daļa - albuma prezentācija. Mūzika vijas ar perfekti izstrādātām vizualizācijām, var manīt, ka koncertam nopietni gatavojies ne tikai mūziķis, bet arī publika, jo daļa no klausītājiem kaislīgi dziedāja līdz katram vārdam.

Klausīties albumu kādā no straumēšanas platformām… tas ne kripatiņu nestāv līdz tam, cik grandiozs tas albums ir dzīvajā izpildījumā, īpaši kopā ar vizualizācijām, kas katrai albuma dziesmai tika veidotas atsevišķi. Vienkārši Wow, superīga pieredze, kas dod iespēju iemīlēt albumu vēl tuvāk.

Koncerta otrā daļa arī neizpalika bez vizualizācijām, kas mijās ar jau sen zināmām dziesmām. Skutelis vecos labos gabalus velk ārā vienu pēc otra kā Santaklauss dāvanas no sava lielā maisa. Bija iespēja dzirdēt gan Vecmeistaru, gan Nelabumu, Atmiņu frontē bez pārmaiņām, Pēdējā un daudzas citas.

Skutelim tas izdevās, publika ‘’aizgāja sūdā’’, jūtama saikne starp izpildītāju un publiku, līdzi skaitīja visi, škiet, ka pat tie, kas lāga nezināja lirikas. Ķirsītis uz tortes-ne tikai iespēja iegādāties PKI merch, bet arī pacelt rokas un baudīt kripatiņu PKI gan vizualizācijā, gan mūzikā! Viennozīmīgi fantastiska pieredze, labi pavadīts laiks un iespēja ceļot laikā, dzirdot gan jaunus, gan jau senākus gabalus.

Ar nepacietību gaidīsim nākamo koncertu un iespēju vēlreiz ceļot laikā. Silti iesakām apmeklēt nākamo koncertu un baudīt šo kultūru, jo redzams, cik daudz darba ir ieguldīts koncerta tapšanā, video materiālos un atmosfēras radīšanā. Tas ir tā vērts! Tas bija neaizmirstami!

Foto: Ritvars Stankevičs





Seko mums, dalies ar jaunumiem, sev tīkamu saturu un meklē jaunāko informāciju kādā no mūsu platformām:


Izsaki savu viedokli, diskutē ar citiem sekotājiem, uzzini jaunumus vai meklē papildus info kas tev ir svarīgs, tad droši dodies uz mūsu komūnas čata kanālu Discord:


Ja vēlies iesūtīt savu mūziku, kļūt par daļu no komandas vai vienkārši uzrakstīt kaut ko, ko vēlies, lai mēs izlasām/publicējam/saglabājam arhīvos, droši raksti uz e-pastu:

hhnolv@gmail.com


Vēlies atbalstīt projektu finansiāli, tādā veidā ieliekot savu artavu projekta tālākā attīstībā. To vari izdarīt ar ziedojumu projekta PayPal kontā:


Liels paldies par Tavu atbalstu, par to, ka seko līdz tam, ko mēs daram un mums ir liels prieks par to, ka spējam turpināt darīt un apzināmies, ka mūsu darbs tiek novērtēts!



Viena Mīlestība!

bottom of page