top of page

17. un 18. nedēļas atskats

“Te bija, nu vairs nav” - tā var nodefinēt šīs aizritējušās mūsu subkultūras divas nedēļas, kopš pēdējā atskata.

Ko lai saka? Trakoti jaudīgas nedēļas aizvadītas. Šāds albumu un pasākumu birums sen nebija pieredzēts, bija pat brīži, kad īsti nespēja saprast, pie kā pirmā ķerties, jo bira kā no pārpilnības LV repa raga. Nu kruta nu!


Lai nevilktu garumā, tikai atgādinām un novēlam saglabāt modru un gaišu prātu, pieskatiet savus līdzcilvēkus, veselību un izturību. Turās un tikai uz augšu māsas un brāļi.





17. nedēļa


16. nedēļas TOP3 Dziesmas


1.vieta

R.2.R.S. x Misters Krūmiņš - Laiks vīriem


2.vieta

rolands če - oda tusam


3.vieta

Ziedu Vija - URRAAAA



16. nedēļas TOP3 Bīti


1.vieta

GOONBERG BEATZ - Bang this


2.vieta

Aquasleep - Melody


3.vieta

thundaa x BeatGoon - Repeat




17. nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā




Fiņķis un “PRAGAII” izdod albumu “Tāds slinkums” un dziesmas “Sevis mīlestība” mūzikas video.

Fiņķis un eksperimentālās mūzikas duo “PRAGAII” (Kashuks (Kaspars Kubeckis) un Aleksis Luriņš) izdod debijas albumu “Tāds slinkums”, kurā apkopoti 11 skaņdarbi, tai skaitā jau publikas atzinību ieguvušie “Maza Rīga” un “Kā pavadīt jaunību”.

Fiņķis, reflektējot par albuma veidošanu, saka: “Strādājot pie šī materiāla centos uzlabot savu “storytellingu” un būt patiess. Aleksis un Kashuks man deva lielisku kosmosu, lai es tajā ar savu kuģi varu brīvi vizināties. Nevaru sagaidīt, kad šīs dziesmas spēlēsim koncertos un tas būs episki!

Elektroniskās mūzikas pārstāvis, duo “PRAGAII” dalībnieks Kashuks stāsta, ka albuma tapšana neesot bijis viegls, toties interesants process ar augšām un lejām. “Labi pastrādājām. Radošās nometnes laukos noteikti ir labākais veids kā rakstīt “muzonu”, nekā vienkārši sēdēt studijā pie kompja un kaut ko bakstīties. Labākās lietas tiek ierakstītas Durbes lauku mājas bēniņos un Ļudvigovas mežos! Sveiciens Durbei un Ļudvigovai!

Līdz ar albuma izdošanu, dziesmai “Sevis mīlestība”, kurā piedalās mūziķe un dziedātāja Múr (Madara Murņikova), tiek izlaists mūzikas video, kura režisore ir Tīna Zariņa. Par klipa ideju viņa stāsta: ““Sevis mīlestības” mūzikas video stāsts ir par cilvēka sevis labākas versijas būvēšanu un tiekšanos pēc perfekcijas. Klipā ir nedaudz atstāta vieta skatītāja interpretācijai, taču viens ir skaidrs - pārlieku liela sevis mīlestība ir bīstama lieta.



rolands če izdod savu trešo solo albumu “visurgājējs”.


Albums “visurgājējs” ir mans pēdējo 2 gadu domu, emociju un prasmju apkopojums. Ja paskatās uz manu daiļradi kā transportlīdzekli, tad var redzēt, ka principā ir kopta tā ārpuse. Albuma ietvaros tiek pacelts arī transportlīdzekļa pārsegs, lai noskaidrotu, vai tur viss kārtībā. Pārējais ir klausītāju un kritiķu ziņā”, par albumu stāsta rolands če.

Aptuveni šāda pat laikā posmā albums ir tapis, ar lielāku uzsvaru tieši uz pēdējo pusgadu, tāpēc stilistiskā ziņā to var uzskatīt par “tikko no krāsns” izvilktu maizes klaipu – karstu un svaigu”, mākslinieks turpina.

Albumā “visurgājējs” apkopotas 12 dziesmas, ieskaitot jau iepriekš iznākušo singlu “oda tusam”. Albuma vāka dizaina autors ir Jānis Dzirnieks. Albuma tapšanā piedalījušies arī tādi mūziķi kā Ozols, PRUSAX, xantikvariāts, Steps, Miks Aksels Apermanis, Uģis Vālodze (Oriole), Kārlis Kolmanis (181h) un citi.

rolands če šovasar uzstāsies lielākajos Latvijas vasaras festivālos, kā arī vairākos solo koncertos, no kuriem tuvākais ir 13. maijā gaidāmais koncerts bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātē, kurā uzstāsies rolands če, Ozols, Wiesulis un Oriole!

Latvijas repa skatuves aprindās rolands če ir jau atzinību ieguvis mākslinieks, bet plašākai sabiedrībai rolanda če vārds kļuva zināms pēc singla “Tort” veiksmīgajiem panākumiem, kā arī dziesmas “Riņķa deja (Krievu rulete)”, kas bija arī mākslinieka pirmā sadarbība ar mūzikas izdevniecību Universal Music. rolands če ir reperis, dziesmu autors un producents no Talsiem, kurš ar mūziku nodarbojas jau vairāk kā desmit gadus, profesionālāk tai pievēršoties 2016. gadā. Mūzikā darbojas gan kā solo mākslinieks, gan ņem dalību vairākos kopprojektos, no kuriem panākumiem bagātākais ir duets kopā ar kolēģi, reperi xantikvariāts – abu pēdējais kopalbums “Siera Plate 2” ir guvis lielu atsaucību klausītāju vidū, kā arī tika nominēts Latvijas mūzikas balvai “Zelta mikrofons 2019”.




3PK artis turpina eksperimentēt un izdod albumu “Akmens”.


Kaut kas savādāks, neierasts mūsu platuma grādos, bet ne mazāk interesants. Albums bagātīgs ar roka un metāla skanējumu, tas viss papildināts ar saturīgu un sulīgu arta repu.

Gribi ko smagāku ielikt ausīs - ieslēdz, nenožēlosi.


“Yes, atkal kaut kas jauns un svaigs, trīsdesmit minūšu garš, kas sevī iekļauj trīspadsmit dziesmu.

Sākšu ar to, ka šeit būs dzirdams četrdesmit viens rupjš vārds, automātiski - 16+ būtu mans ieteikums, ne tikai rupjo vārdu ziņā, bet arī satura ziņā, citādāk var sanākt, ka Jums šī būs kā cita valoda.

Es tos rupjo vārdu brīdinājumus lieku tikai pieklājības pēc, patiesībā, man ir pilnīgi vienalga, jo Jūs tos vārdus, agri vai vēlu, uzzināsiet, atšķirība ir tajā, vai izvēlēsieties tos lietot. Tāpēc visi gādīgie vecāki - nemēģiniet man piesiet savu vainu, rupjus vārdus bērni beigs izmantot tad, kad viņus beigs izmantot pa visam, un es neredzu ainu, kad tas varētu notikt. Citiem vārdiem sakot - esiet priecīgi, ka es izliku tos mothafuckin' brīdinājumus.

Tagad pie tā, ar ko es gribēju sākt - deviņdesmit deviņi procenti no mūzikas, ko klausos, ir angliski un deviņdesmit procentos no tiem izpildītāji nedzied / nerepo savās īstajās balsīs, tāpēc, ja Tev šeit mana balss šķiet neparasta vai briesmīga, tad es esmu aizgājis tik tālu, ka man īstās balsis jau šķiet garlaicīgas un neparastas.

Ar īsto balsi es domāju, ka viņu pārveidoju es pats, tur nav pievienoti nekādi paranormālie datora efekti, es viņas ierakstīju tā, kā viņas +/- skan. Es tajā ziņā noteikti neesmu eksperts, es tikai gadu laikā esmu uztrenējis ausis. Viss, ko izdaru - pielāgoju balsi pie bīta, izceļu to, ko vajag izcelt un noslēpju to, ko vajag noslēpt, un man tas neprasa daudz laika. Es noteikti varu teikt, ka viss skan daudz labāk nekā es to spēju iztēloties, kad tas bija idejas līmenī.

Man patīk enerģisks / agresīvs / dulls muzons, es tajā rodu motivāciju, enerģiju un pie smagā muzona arī eju gulēt, man vienkārši galva strādā pavisam savādāk tajā ziņā.

Nezinu, vai šo joprojām var saukt par repu, bet, manuprāt, tas nav nozīmīgi, priekš manis tā ir mūzika, un man ir svarīgs tikai process / tās radīšana, pārējais ir Tavā ziņā.

Dziesmas uzrakstīju, ierakstīju un apstrādāju mazāk nekā trīs mēnešu laikā, pārējo laiku prasīja vizuālais stuff's, S/O par to ZIƎMELIM. For real - mēs divatā, no nulles, šo visu izdarījām +/- trīs mēnešu laikā.

Gribu pieminēt arī to, ka Jūs nevarat iedomāties, cik motivēts esmu tieši uz mūzikas radīšanu, man tas patīk tik ļoti, ka, šķiet, daru to pārāk daudz un pārāk bieži, tajā pašā laikā - šis publicēšanas un izplatīšanas darbs man ir tik vienaldzīgs, tāpēc uzreiz arī nogurdinošāks. Tas ir kā ar ēšanu un trauku mazgāšanu - ja Tev patīk ēst un nepatīk mazgāt traukus, tad visticamāk - Tu savāksies un nomazgāsi tos mothafuckin' traukus, jo Tu ļoti gribi ēst. Varbūt nav visprecīzākais piemērs, jo man nav obligāti jāpublicē tas, ko es radu un tieši par šo daļu es pēdējā laikā esmu daudz domājis un nākotnē noteikti kaut kas mainīsies šajā ziņā. Ja kādam ir kāda ideja, please hit me up, jo interneta Pasaule attīstās strauji, un es ļoti daudz ko nezinu.

Es noteikti neesmu tas džeks, kas bāzīsies virsū ar savām dziesmām, man tas ir diezgan nesvarīgi, protams, ir patīkami, ja kādam patīk / noder / palīdz, bet tas nav gluži mans mērķis. Mans mērķis ir palīdzēt sev un pēc tam mēs varam runāt par kaut ko citu, katrā ziņā - es daru to, ko man patīk darīt un ir riktīgi nice, ja vēl kādam tas patīk.

Es zinu, ka to cilvēku nav daudz, bet, ja mēs paskatāmies, ko var izdarīt viens cilvēks, tad manā skatījumā arī desmit cilvēku ir daudz.

Bet manā Pasaulē - kad dziesma ir pabeigta, mans darbs tur ir pabeigts, uz pārējo, kas attiecas uz dziesmu, man īsti motivācijas nav, tāpēc arī viss ir tā, kā ir, sorry par to, ka es esmu tāds, kāds esmu, bet es neizlikšos un man nemaz nebūtu spēka to darīt. Esi priecīgs, ka es esmu izdarījis to, ko es esmu izdarījis, jo man citreiz ir tik ļoti pie dirsas, ka es apbrīnoju, ka es vispār kaut ko daru.

Sorry, ja liku kādam vilties, bet es daru to, ko gribu / ko jūtu un neviens to neietekmēs, tā kā iesaku izbaudīt, ja tas ir iespējams, ja nē - tad ej klausies kaut ko citu, šķiet, ka Latvijā izpildītāju ir vairāk nekā iedzīvotāju.

Milzīgs sveiciens ZIƎMELIM par super karstiem bītiem, cover'u un video, he is mad and talanted, every single instrumental by him.” - 3PK artis




NiklāvZ turpina apkopot agrāk izdotos bītus un izdod, nu jau ceturto savu bītu izlasi "SELECTED WORKS MMVIII-MMXIV"

“Šis ieraksts ir veltīts draugiem un draudzībām.

Draudzība ir kā augi, ja tu par tiem nerūpēsies, tie ar laiku nomirs, bet, ja tu par tiem kārtīgi rūpēsies, tu tos apliesi, nogriezīsi nokaltušās lapas, nomainīsi augsni, kad tas ir nepieciešams, novietosi tos saulesgaismā, tie augs lieli un laimīgi. Bet kādēļ augi? Daži augi prasa vairāk uzmanības, daži ne tik. Daži prasa cītīgāku rūpju rutīnu, dažus var vienkārši apliet reizi divās nedēļās un tiem viss būs labi.

Pēdējā mēneša laikā esmu saskatījis līdzības starp draugiem un augiem, lai vai cik smieklīgi tas izsklausītos. Man ir mazs augs studijā, par kuru es ikdienā rūpējos, kuru reizi divās nedēļās apleju, tam noņemu nokaltušās lapas un tas labi aug jau kopš dienas, kad tas nonāca pie manis. Reiz, kad man bija kaktuss, es nezināju, cik bieži tas ir jāaplej vai kāda būtu vispiemērotākā kopšanas rutīna. Es meklēju informāciju internetā, bet ar laiku kaktuss izžuva no iekšpuses un nomira. Tas ir tāpat kā ar draudzību. Rūpējies par saviem draugiem, zvani viņiem, jautā kā viņiem iet un kā jūtās, apciemo viņus un dāvini viņiem mazas pārsteigumu dāvaniņas. Šīs lietas nemaksā daudz, tikai nelielu daļu no tava laika, atlīdzība, ko saņēmsi par to var būt mūžīga un skaista.”




Kristjix izdod mazalbumu "Sapņu Ķērājs"


“Esmu šo projektu virzījis ilgāk par gadu. Tajā ir aprakstīta dzīve Pļavniekos, skumjas, references uz notiekošo cauri vairākai gadu mijai. Par spīti tam es sekoju savam sapnim.” - Kristjix




AFK izdod debijas relīzi “ATRAST - PAZAUDĒT - ATRAST”


“Mans debijas albums “ATRAST - PAZAUDĒT - ATRAST” ir par iekšēju transformācijas procesu kam izgāju cauri albuma rakstīšanas laikā. Albums ir kā atgādinājums klausītājam un pašam sev - uzticēties šim procesam! Dziesmas pilnas ar uguni un sprāgstvielām, spridzināt tumbas uz savu atbildību. Mega shoutout Kastrācija (Ziedu Vija) par albuma ierakstu un pēcapstrādi!” - AFK




Daaguchii izdod albumu “Ir Laiks Tev Teikt Atā”


“Albums sāka tapt kopš “Poēma” release, sanāk augusta sākums/vidus, tajā laikā man bija diezgan liela “depresija”, jo tajā laikā notika pārāk trakas lietas, kas nogremdēja manu motivāciju uz mūziku. Ap to laiku turpināju rakstīt mūziku, bet līdz galam nepabeidzu katru iesākto dziesmu, ko rakstīju. Sāku skatīties "Juice wrld" intervijas, un sāku rakstīt par savu dzīvi, kas ar mani tagad notiek.

Albumu sāku rakstīt oktobrī, kad ar savu tuvu draugu un mūziķi St4rface dibinājām savu studiju “EDR Ieraksti”. Tajā laikā atradāmies Dārziņos, pirmo nedēļu palikām studijā, katru dienu pa 3-4 dziesmām. Viss bija ierakstīts jau novembrī, apstrāde notika ļoti ilgi, jo saskāros ar finansiālām problēmām, tāpēc albums tika pilnībā pabeigts aprīlī.” - Daaguchii





18. nedēļa


17. nedēļas TOP3 Dziesmas


1.vieta

DrDavis x Epitets - Man patīk


2.vieta

Fiņķis x PRAGAII x Múr - Sevis Mīlestība


3.vieta

Dzejnieks P - Vasaļa dzīve 3



17. nedēļas TOP3 Bīti


1.vieta

GOONBERG BEATZ - D Day


2.vieta

ZIƎMELS - 323


3.vieta

Beat Macheen - Slowmo




18. nedēļas notikumu atskats Latvijas Hip-Hop’ā




Mazirbe nomet svaigu albumu “Pāķis brīvsolī”


“Pāķis brīvsolī” ir muzikāli daudzpusīgākais Mazirbes albums. Kā jau nosaukums to norāda, valoda albumā ir vienkārša un tieša, bet tājā pašā laikā ar spēcīgām un interesantām atskaņām, kuras papildina muzikāli meklējumi dažādos virzienos.

“Pāķis brīvsolī” klausītājam parāda pasauli no vienkārša lauku čaļa skatu punkta, kas nebūt nav jāuzskata par vienīgo un patieso viedokli, bet tas aicina neaizmirst, ka katrai monētai ir divas puses un ne vienmēr viss ir tik acīmredzams kā sākumā liekas. Kā caurviju motīvs dziesmām ir arī mūsdienu vērtības – kādas tās ir dažādiem sociāliem slāņiem, un kā mēs tās uztveram.

“Pāķis brīvsolī” ir radies divu ar pus gadu laikā. Pirmais video dziesmai “Dupši” tika izdots jau 2020. gada 15. maijā. Tik ilgā laika posmā daudz kas var notikt ar cilvēku, kas arī ir iemesls, kāpēc albums ir tik daudzpusīgs un tājā ir dzirdamas gan roķīgas, gan džezīgas noskaņas, gan deju mūzikas ritmi un pat šlāgermūzikas elementi. Tas protams neizslēdz, ka albumā ir arī īsts un klasisks hip hops, kas neliks vilties nevienai kārtīgai “repa galvai”

Albumā piedalās vairāki viesmākslinieki – Rolands Ignatjevs, Uģis Točs, Ģirts L, Didzis Siliņš, Lauris Vilcāns un Ivars Gāters. Arī pie mūzikas ir strādājuši vairāki vietējie producenti kā piemēram PRGMAT un Mārtiņš Pružinskis. Albums ir pieejams visos populārākajos mūzikas straumēšanas portālos, kā arī lejuplādējams majaslapā mazirbe.bandcamp.com

2016. gadā albumu “100 tonnas hip hopa” Mazirbe tika nominēts Zelta mikrofonam kategorijā gada hip hopa albums. Mērķis ir iekļūt šajā nominācijā arī šogad. Tāpēc jaunumi ap albumu noteikti vēl sekos. Trešais video jau ir plānošanas procesā un lai gan vēl nav nolikts konkrēts datums pirmajam koncertam šogad, tas noteikti nekur neizpaliks.




Putekļus noslauka arī sivick beats un izdod bītu izlasi “Dusty”





Jaunas sejas pieteikums scēnai


Rozentāls ar albumu “Ieskats”


Jau no agra vecuma sāku meklēt atskaņas, rakstīt dzejoļus prieka pēc, līdz 2020 izlaidu pāris nekvalitatīvas dziesmas zem segvārda “Rozentāls”. Doma bija tāda ka reperis Ozols jau aizņēmis manu uzvārdu, tāpēc izlēmu pretī paņemt viņa. Vēlāk arī tiku pieci.lv ēterā - Ozolam intervijā jautāja vai ir dzirdējis par reperi Rozentālu, tā arī tapa pirmā albuma dziesma “Pirmavots”

Biju paņēmis pauzi no mūzikas, tikmēr iepazinos ar Dāgu (daaguchii), tā kā viņš iekļuva tuvo draugu lokā es sāku cieši sekot līdzi viņa rakstītajai mūzikai. Draugu grupā mēs bieži freestylojām vai rakstījām dziesmas prieka pēc, līdz es 2021. gada novembrī sapratu, ka pats varu no mājām rakstīt savas dziesmas ar minimālu mixošanas apguvi.

Lēnām man datorā sāka krāties dziesmas, līdz es nonācu pie albuma idejas "+6 un -6", kas vēlāk pārtapa par “Ieskatu”.

Par albumu “Ieskats”:

Novembrī sāku ikdienā freestylot, tad nomixētas demo versijas sūtīju klausīties Darenam (Video montētājs, Artworku taisītājs, tuvs draugs man un Dāgam), vēlāk arī pievienoju Dāgu grupā. Mērķis bija pabeigt albumu pirms 2022 vasaras.

Kādu dienu Dāgs man deva ziņu, sakot ka palīdzēs realizēt manu sapni, uzsaucot man mixus uz dziesmām, kā arī iespēju ierakstīt studijā. Citiem vārdiem sakot, viņš paņēma mani zem sava spārna.

Albums sastāv no divām daļām - +6 un -6. 6 pozitīvas dziesmas, 6 ar negatīvu noskaņu. Nolēmu pārsaukt par “Ieskats”, jo ar laiku sapratu, ka tas tapa par ieskatu sakrāto dziesmu folderī, kā arī ieskatu manā prātā, dzīvē.

Iedvesmas, kuras vēlos pieminēt:

No ārvalsts repa/hiphopa - Juice WRLD, Trippie Red, Playboi Carti

No Latvijas - daaguchii, Darens, ansis, Wiesulis.




Jaunas sejas pieteikums scēnai.


GoldingenKing ar albumu “18+”


Albums ir tapis pēdējo 2 mēnešu laikā. Albuma nosaukums ir “18+”, jo tas ir taisīts par godu GoldingenKing 18. dzimšnas dienai. Tajā var saklausīt old school, new school, drill beatus. Tas ir non-profit albums. Tiek pārcilātas 18+ tēmas (narkotikas, sekss utt.)

Dziesma “Chiganito” ir kā prikola dziesma jeb par kādu spēli, kur vārrds ir Chiganito. Ir angļu dziesma “Sides”, cerams jums patiks albuma vaibs.






Seko mums, dalies ar jaunumiem, sev tīkamu saturu un meklē jaunāko informāciju kādā no mūsu platformām:


Izsaki savu viedokli, diskutē ar citiem sekotājiem, uzzini jaunumus vai meklē papildus info kas tev ir svarīgs, tad droši dodies uz mūsu komūnas čata kanālu Discord:


Ja vēlies iesūtīt savu mūziku, kļūt par daļu no komandas vai vienkārši uzrakstīt kaut ko, ko vēlies, lai mēs izlasām/publicējam/saglabājam arhīvos, droši raksti uz e-pastu:

hhnolv@gmail.com


Vēlies atbalstīt projektu finansiāli, tādā veidā ieliekot savu artavu projekta tālākā attīstībā. To vari izdarīt ar ziedojumu projekta PayPal kontā:


Liels paldies par Tavu atbalstu, par to, ka seko līdz tam, ko mēs daram un mums ir liels prieks par to, ka spējam turpināt darīt un apzināmies, ka mūsu darbs tiek novērtēts!



Viena Mīlestība!

bottom of page