top of page

42. nedēļas atskats

Mēs, Latvijas Hip-Hop notikumu, izpildītāju, pasākumu sekotāji, esam jau ļoti pieraduši, kad katru nedēļu varam sākt ar Karsts Karsts podkāstu. Iegūstot jaunu informāciju, emocijas un uzlādi nedēļai kopumā. Tapat mums palīdz arī muzikālie jaunumi un noteikti arī pasākumu biežums un daudzums. Pat ja to būtu mazāk, tie katrs ir individuāls un īpašs. Tāpēc sākam šo nedēļu tieši ar mūzikas jaunumiem.


Muzikālie jaunumi

Līdz ar Karsts Karsts, tika izdota abu puišu kopīgais duets, Sirds Swaggers ar dziesmu Augšup. Patīkami redzēt, ka ir piestrādāts pie video, skaņas un saskatāmas dikcijas, kas iet kopā ar meldiņu. Vēl līdz ar to varam teik visu cieņu, ka puiši darbojas ne tikai vienā projektā, bet arī darbojas pie savas personīgas izaugsmes.


Ar ļoti īsu domu par oktobri sevi piesaka, Latvijas krievu underground un to var apskatīt zemāk. 7.28 – voktabre.


Šī nedēļa atšķiras no tā vien, ka daudz jaunumu ir no tiem hiphop izpildītājiem, kas ļoti nopietni un aktīvi strādā pie saviem skaņdarbiem un kurus nu jau atpazīst ļoti daudzi. Šo nedēļu Edavārdi ieskandināja ar skaņdarbu, kādu jau sen esot gribējis ierakstīts. Edavārdi – Tev sanāks.

Un tad sevi pieteica, jaunu cilvēku apvienība, kas sevi dēvē – Neglītie Pīlēni. Puiši ir no Rīgas, Ķengaraga. Un iedeva drusku noskaņu nedēļai, ar dziesmu – Sapņu meitene. Kā saka paši puiši, šis ir tikai pirmais skaņdarbs, kurš ir nodots klausītājiem uz vērtēšanu. Un varam gaidīt arī citus iznākam ārā. Kopumā, interesants skanējums, un vārdi kopumā.

Un tad jau ir klāt nedēļas vidus, un te sevi piesaka Panti. Viņi prezentēja dziesmu – Nemierīga Rīga. Klausoties šajā dziesma, tika uzdots jautājums, hm... kur gan ir dzirdētas šīs balsis? Vai tā var būt, ka Panti ir kaut kas jauns? Vai tomēr zem šīs apvienības slēpjas jau zināmas personas? Par to plašāk, lasiet, zem apraksta par koncertu, kas notika 5dienas dienā Republikā. Bet tikmēr atkārtoti varam klausīties dziesmu.

Līdzās šim var teikt, ka par sevi lika manīt kādi, no kuriem gribējās dzirdēt ko jaunu jau ilgāku laiku. Un viens no tiem ir Jandars. Jandars ir viens no 101.kilometra. Un jā, iznāca ārā dziesma Jandars – Jandars Kilo! Feat. Kristaps St. Vārdi dziesmai liek aizdomāties, un jācer, ka šis ir tikai sākums jaunam dziesmu birumam no 101.kilometra kopumā.

Otrs, ko noteikti ir vērts pieminēt, ir Latvijas Rapper Tag. Jau #46 un šoreiz Debesutēvs. Respect, ka tas iznāca beidzot ārā. Zinot, kā tapa šis viss, uz parasta PC, un pašam kopā visu liekot, ir gana labi sanācis. Un jau atkal stafete ir padota tālāk.

Dzelzskalns, jau pirms neilga laika izsludināja savu gaidāmo albumu un ar darbiem rāda, ka viss iet straujiem soļiem uz priekšu. Paralēli saviem solo darbiem ir repa grupas KOHORTA dalībnieks. Savulaik debitēja arī repa festivālā "Ritms un plūsma".

H.G.D. ierakstu veicis un apstrādājis Sandis Kalniņš, kas arī darbojās repa grupā KOHORTA un ņem dalību šajā ierakstā. "Singls vēsta par to, ka neatkarīgi no tā, kas kādam ienāk prātā jāiet pakaļ un jāsaņem, kas pienākas ik vienam no mums", tā autors. Mūzikas video singlam H.G.D. ir otrais vēstnesis nākamā gada sākumā gaidāmajam Dzelzskalna albumam. Par video parūpējies Kamrans Kurbanovs.


Un te var teikt, ka esam tik pat kā klāt pie muzikālo jaunumu beigām, jo atlikuši ir tikai divi izpildītāji, kas mūs ar tiem lutināja. Un ar veselām 2ām dziesmām, īsā brīdī, mūs iepriecināja Ipstens Kūns, jeb Jenots. Tīrs solo piedāvājums, tīri no viņa paša. Un te var teikt, ka šis izpildītājs nav pazaudējis savu unikālo skanējumu un teksta plūdumu. Pirmā dziesma ir Istabas. Un šīs dziesmas vārdi ir trakoti dziļi un patiesi. Respect, ka par šādu tēmu ir skaņdarbs. Patīkami klausīties un viegli uztvert.

Un otrā dziesma - Dienas beigas. Šis ir viens no tiem izpildītājiem, kuram ir savs raksturs un kurš spēj to saglabāt ejot laikam uz priekšu. Un te otrā diesmas links.

Un pēdējā dziesma, kas tika piedāvāta mums klausītājiem klausīšanai, vērtēšanai, ir no RZX. Šis izpildītājs, kurš darbojas kopā ar Dobelē esošo – Hotroom Studio. Vēl bija sastopams dziesmā kopā ar Knopu – Neaizmirsti manu seju. Varam tagad vērtēt tīri šī izpildītāja solo skaņdarbu - Šis Ir Tikai Sākums. Cerēsim, ka vēl un vēl nāks ārā skaņdarbi, gan no RZX, gan Hotroom Studio kopumā, jo tajā studijā ierakstās daudz, labu izpildītāju, kas ir dzimuši Dobelē un tās apkaimē.

Kopumā 11 dažādi skaņdarbi, un ieskats to muzikālā attīstībā kopumā.

Nu ko, ejam tālāk atskatā.


Citi jaunumi

Kā jau sākumā pieminējām šautauts Karsts Karsts, par to darbu, ko puiši dara. Jo zinot no savas puses, tas prasa daudz laika, pilnvērtīgi sagatavoties jebkuram podkāstam. Tas nav īzī pīzī, kā tas no malas liekas. Un prieks, ka kopš saviem pirmajiem, ir audzēts skils un līmenis. To var just klausoties. Vēl esam priecīgi, ka pagājušās nedēļas podkāstā, tika pieminēta viena no mūsu lapas sadaļām – LVHH Karte. Piekrītam, tur nav visi, un šī sadaļa tiks papildināta jau tuvākā laikā ar klāt nākušiem jaunumiem. Un esam pateicīgi visiem kas iesaistās, lai šī karte būtu pilnīgāka un būtu vēl vairāk informācijas. Kā reiz gribam teikt šautautu Dzīvsudrabam, par iesaisti pie kartes un tur redzamās informācijas papildināšanā un precizēšanā, kā arī citiem.

Bet par to, kas tad bija Karsts Karsts, varam lūkoties zemāk pievienotā linkā. Tajā viesojas šoreiz – Kontraflovs.


Pasākumu atskats


Šis ir ļoti aktīvs gads, kad ne tikai jaunā skola sevi apliecina atkal un atkal, bet arī vecā skola, un jau zināmas grupas, atrāda savu sasniegto.


Nedēļas iesākās ar pasākumu, kur Abra jauniešiem stāstīja par iespējam iesaistīties dažādos Eiropas projektos, un ko var sasniegt. Parādot to, ka viņš ir daudzpusīga persona, kas ir ieinteresēta, lai ikviens darbotos un attīstītu savas idejas. Nekļūdas tikai tie, kas neko nedara, un nekad nepamēģina.


Un tad iesākās aktīvā nedēļas nogale, kurā varēja dzirdēt visu ko.


17.10.2019 Coyote Fly Ginger Mane sniedza koncertu, kurā atrādīja savu dziesmu krājumu. Viņu iesildīja March. Šie ir izpildītāji, kas nav daudz, bet cenšas turēties pie angļu valodas primāri savos skaņdarbos. Kā viņiem tas izdodas, varat spriest katrs no Jums.


Un tad bija klāt dullā 5diena.


Nātre – sniedza koncertu Liepājā – Kursas putnos.

Singapūras Satīns – Jelgavā nodeva uguņus.

TukumāKontraflova pirmspēdējais koncerts. Mums izdevās pirms šī koncerta, aprunāties ar puišiem un visiem kopumā, par plāniem, tūri un katra paša sajūtām. Tā pat mums ir izdevies piefiksēt, kāda ir bijusi visa tūre kopumā, un jau pēc kāda laika, apkopojot visu, sniegsim Jums atskatu par to visu. Gan iespaidus, gan emocijas, gan visu citu, lai arī Jums būtu iespēja sajust kaut drusku to visu, kas notika šajā tūrē.


Un Rīgā notika divi pasākumi. Iesākumā var šķist, ka abi bija jauni. Tallinas pagalmā kurināja New Wavy, ar konci un afterīti. Kamēr mūsu komanda devās Panti Debijas koncertu – Republikā.


Par grupu Panti, pirmo reizi tika manīts, vasarā, kad šī apvienība piedalījās radio SWH priekšnamā, un tur ieguva favorīta novērtējumu, kas ir gana labi. Sīkāk nebijām iedziļinājušies, kas ir šie puiši, kas tad ņemas un darbojas, tad par to lika aizdomāties pats koncerts, bet par to vēlāk. Šo jauno kopprojektu, iesildīja, mūsuprāt, ļoti profesionāla grupa, kurai mēs nezinām konkurentus. Jo tā izpilda folk-hiphop.

Pieejot pie skatuves uzreiz ir redzams, ka DJ ir iekš HH tēmas pilnībā.




Redzot šo bildi, ir skaidrs, cilvēks ir tajā uz 200%. Ieraugot pašu Noitro bija skaidrs. Jau ir paspējis tikt pie Netīrās Cilpas jaunās cepurītes. Izskatās cool. Un prieks, ka atbalstam savējos. Tā ir jādara. Misters ir nepārspējami labs, izpildot savus skaņdarbus, un kopā ar Nospiedumiem. Un var ļoti labi just, ka viņš strādā pie izpildījuma un nedara to pirmo gadu. Un šāda iesildošā grupa ir pagodinājums jebkuram, jaunam darbonim. Un vai tiešām Panti ir kaut kas jauns? Tā varēja šķist, līdz brīdim, kad tiek pieteikta dziesma no 2012 gada. Un pie sevis domā – pag, pag. Panti parādījās tikai 2019, vismaz plašākā publikā. Tur ir kāds āķis. Jo dziesma kas tika prezentēta bija – Melnais Balzāms.

Vārdi šķiet tik dzirdēti, ka pat spēj līdzi dziedāt, un tad pasākuma laikā atklājas, kas ir Pantu sastāvā. Un tad bija wow.... Labs. Viens no izpildītājiem ir – Madis un otrs ir AN.



Vēl nesen paši runājām un domājām, vai šie puiši kaut ko no savas puses domā palaist ārā un hops. Ar šo jutāmies noķēruši win/win. Un prieks, ka jaunumi no viņu puses nāk labā kvalitātē. Šis koncerts kopumā ir iekļaujams ar nostalģisko pieskaņu. Cerams, ka gan Madis, gan AN, gan Oskars spēs mūs visus vēl pārsteigt ar interesantiem jaunumiem. Un prieks, ka esat atpakaļ ierindā! Respect!


Un tad pienāca jau 19.10.2019 un šajā dienā atkal jau nebija viegli izvēlēties uz kuru no pasākumiem doties.

Ne tikai Rīgā bija jāpadomā kur doties, tas pats bija Valmierā. Kāpēc? Tāpēc, ka Multiklubā ciemojās Singapūras Satīns un paralēli Valmieras pagasta kultūras namā – VIŅA. Tas ir trakoti cool, uzliekot iespēju izvēlēties vietējiem, kur doties, bet savā ziņā hardcore, ja gribas būt visur...

Talsos bija Paliec skolā // A+ New Wavy/Prusax.

Latgaliešu reps, bija dzirdams Luiizē, Jekabpilī.


Un kas notika Rīgā?


Veizāna deju skolas organizētais pasākums 18-, popularizējot vēl vairāk dejas un visu kas ir saistīts ar hiphop kultūru. Respect visiem kas ņēma dalību un atbalsta šo visu.


Un vakarā bija iespēja izvēlēties uz ko doties. Vai doties uz Vecrīgu, un klausīties 371 Battle – Grupu Etpas (pirmā kārta) vai arī Kontraflova noslēguma koncertu.

Tā kā mēs gatavojam atskatu, par to, kāda ir bijusi tūre kopumā, izvēlējāmies doties arī uz noslēdzošo koncertu, kas notika Melnā Piektdiena. Kopumā telpas, kurā notika gala koncerts ir ļoti piemērotas, lai uzņemtu daudz apmeklētājus. Ir patīkami laba skaņa, pietiekami liela skatuve, kur vietas pietiek gan DJ, gan grupai.

Nedaudz neierasti bija, ierodoties uz vietas, ka neviens negaida ārpusē. Tāda ir tās vietas specifika, un ir vienkārši jāzin, ka droši ir jāiet iekšā un tad jau ieeja, iespēja nolikt savu virsjaku un doties telpās iekšā. Jau no pieminētā, par skatuvi, noteikti var uzteikta DJ. Reti var dzirdēt labu, kvalitatīvu spēli, un setu. Pārejas, mix, pat pirms koncerta bija patīkami klausīties, un kas bija ieradušies laicīgi, nekautrējās iekustēties, jo tas kas skanēja, uzrunāja.


Kā jau pašā tūrē, pirmie uz skatuves kāpa, Danny Silver un Līva Komarovska. Šī noteikti bija lielākā skatuve uz kurām tie atradās, tūres ietvaros, tad to pie viņu izpildījuma nevarēja just, ka būtu kā traucēklis. Un tas bija pozitīvi. Cits stāsts būtu par to, kas iesilda hiphop grupu kopumā. Drosmīga izvēle izvēlēties par iesildošiem likt pilnīgi citu stilu, vai klausītājs tam bija kopumā gatavs, lai spriež katrs pats. Saprotams, ka abi izpildītāji piedalās vairākās Kontraflova dziesmās, un tomēr. Noteikti, varam uzslavēt E.V. ar savu reprezentu. Un kopumā ar veidu, kā darbojas uz skatuves. E.V. tā noteikti nebija lielākā skatuve, uz kuras ir kāpis. Līdz ar to varēja just, to enerģiju ko viņš no savas puses ieliek, uzstājoties. Esot uz vietas varēja dzirdēt nelielu ieskatu nodotajā estafetē, un ka ir jau finiša taisnē, lai to prezentētu plašākai publikai. Šis izpildītājs noteikti bija pareizā vietā un laikā, lai iesildītu klausītājus un dotu iespēju Kontraflovam doties uz skatuves, sagaidītiem. Respect E.V. Super labs iznāciens. Ideāls iesildošā izgājiens, un pašas beigas vnk skaisti.


Tad jau uz skatuves devās arī paši Kontraflovs un izpildīja iesākumā savus liriskos skaņdarbus, un koncerta noslēgumā vairāk jau no vecās skolas gabaliem.

Kopumā varam īsumā teikt, ka koncerts un pieeja ir bijusi interesanta un saistoša. Un tajā pat laikā ir vēl ļoti daudz knifiņi pie kā pielikt, lai tie būtu vēl grandiozāki.


Vairāk par pašu tūri, lasiet jau drīzumā mūsu veidotā apskatā un intervijā, kas tiks publicēta nekur citur, kā šeit. Paldies noteikti gribam teikt visai komandai kopā, ka atsaucās un deva mums iespēju ņemt interviju tieši no Jums.




Esam klāt pēdējai sadaļai, par plāniem uz tekošo nedēļu, un kas tad mūs sagaida?


Var teikt, ka uz doto brīdi ir tīri vai neticami, ka nedēļas nogalē, nav pasākumi, kas pārklātos un liktu izvēlēties klausītājam, kur tad doties.

Un te var teikt, visu cieņu, bet tā tam būtu jābūt, jo 25.10.2019 būs mega koncerts nevieniem citiem kā: Kreisais Krasts. Tā ir apvienība, kas savos pagājušos laikos un gados ir tik daudz strādājusi, lai mums būtu ko klausīties, lai mums veidotos mūsu favorītu dziesmas. Un tagad visi viņi vienā mega koncertā. Par šo tikai respect.



Arī mēs Hiphopnolv.com būsim šajā pasākumā. Ko tādu laist garām? No way. Tas būtu tā pat, ja uz Latviju atbrauktu Eminem un neaiziet uz tādu koncertu. To vnk nedrīkst laist garām. Mums visiem, vienam otru vajag atbalstīt. Jo pirmie iespaidi mums, jau vairāku gadu garumā, tieši ar Latvijas Hip-Hop ir, ka cilvēki ir viena liela ģimene. Un viens par otru rūpējas un atbalsta. Protams, arī ģimenē ir strīdi, ir kašķi, un tas ir tikai normāli ka katram ir savs viedoklis.


Mēs novēlam šo nedēļu un nedēļas nogali pavadīt saticībā, atrisinot ielaistos kašķus, jo tuvojas gan valsts svētki, gan ziemassvētki.


Viena Mīlestība!

bottom of page